Patru femei, tâlhărite de un bărbat la metrou. Le-a smuls lănţişoarele şi cerceii în timp ce trenul staţiona
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Capitală, după ce a săvârşit în câteva ore tâlhării la metrou, victime fiind patru femei, cărora le-a smuls lănţişoarele şi cerceii în timp ce trenul era oprit în staţii.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Brigada de Poliţie pentru Transportul Public au reţinut un bărbat, în vârstă de 43 de ani, faţă de care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii a 4 infracţiuni de tâlhărie calificată, în aceeaşi zi.

Joi, în intervalul orar 6,30 - 10,30, mai multe persoane au fost victime ale unor infracţiuni de tâlhărie, în timp ce se aflau în trenurile de metrou, în zona Sectoarelor 1, 2 şi 3.

În urma cercetărilor şi investigaţiilor desfăşurate de către poliţiştii Brigăzii de Poliţie pentru Transportul Public, s-a stabilit că toate faptele au săvârşite de un bărbat, în vârstă de 43 de ani.

De asemenea, din cercetări s-a mai stabilit că suspectul ar mai fi comis o altă infracţiune de tâlhărie, asupra unei femei, la data de 21 iulie, în jurul orei 20,00, când i-ar fi smuls un lănţişor în timp ce se afla într-o staţie de metrou din Sectorul 5.

Poliţiştii detaliază cele patru tâlhării săvârşite de bărbat:

* în jurul orei 6,30, în timp ce se afla într-un tren de metrou, oprit într-o staţie din Sectorul 2, bărbatul i-ar fi smuls unei femei un cercel;

* după aproximativ o jumătate de oră, aflându-se într-un tren de metrou, oprit într-o staţie din Sectorul 1, bănuitul i-ar fi smuls un cercel unei alte femei;

* în jurul orei 9,30, bărbatul i-ar fi smuls unei persoane un lănţişor, într-un tren de metrou oprit într-o staţie din Sectorul 2.

* ulterior, în jurul orei 10,30, bănuitul ar fi smuls, din nou, un lănţişor unei alte persoane, în timp ce se afla într-un tren de metrou, oprit într-o staţie din Sectorul 3.

Bărbatul a fost depistat şi condus la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

Bunurile pe care le-ar fi sustras, respectiv doi cercei şi două lănţişoare, au fost recuperate, urmând să fie predate persoanelor vătămate, scrie Agerpres.

A apărut o nouă escrocherie telefonică. Hoții se dau drept ofițeri Europol și cer bani, în schimbul libertății

Escrocii se dau drept ofițeri Europol, mergând pe principiul cantității, în detrimentul calității, exploatând un defect de proiectare în infrastructura de telecomunicații.

Într-o după-amiază recentă de vară, Christof Bock, un inginer de date în vârstă de 38 de ani din Berlin, a preluat un apel primit de la un număr necunoscut. Pe o linie zguduită, el a fost informat în engleză că documentul său de identitate și detaliile bancare au fost găsite într-un raid al poliției din suburbia Berlinului, alături de 9 kg de cocaină și documente care arată transferurile din contul său în Columbia. Pentru a-și proteja economiile, a fost îndemnat să transfere bani din contul său bancar, și rapid.

Apelul către mobilul lui Bock a fost doar unul dintr-un potop de înșelătorii care i-a inundat pe cetățenii germani, în ultimele luni. Escrocii care se dau drept ofițeri Europol și Interpol și falsifică numerele de telefon ale agențiilor internaționale de aplicare a legii, au colectat date private și au fraudat persoane cu sume în valoare de milioane de euro.

Joi, autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor din Germania, Agenția Federală de Rețea, a declarat că a primit un număr record de plângeri cu privire la „schema Europol” în iunie – aproximativ 7.600 dintr-un total de 22.000 de la sfârșitul lunii februarie. Numărul de apeluri neraportate este probabil să fie de câteva ori mai mare.

Birourile de poliție penală din cele mai multe dintre cele 16 state ale Germaniei nu ar dezvălui sumele de care fraudatorii au reușit să-i lipsească pe cetățeni, dar poliția din Bavaria, unde locuiește aproximativ 15% din populația totală a țării, a declarat că suma daunelor până la 21 iunie s-a ridicat la peste 2,5 milioane de euro, doar în acest land.

Schema la scară largă, despre care anchetatorii cred că este realizată de la centrele de apeluri din India sau Pakistan, extinde capacitatea forțelor de ordine locale germane. Structura exploatează defectele de proiectare ale infrastructurii de telecomunicații pe care furnizorii de telefonie se străduiesc să le remedieze și, spre deosebire de schemele anterioare de înșelătorie telefonică, nu pare să-și selecteze țintele în funcție de vârstă sau locație. Prima voce pe care Bock a auzit-o la telefon a fost un mesaj automat care îi transmitea că a fost victima furtului de identitate.

„Avem de a face aici cu hoți care merg mai degrabă pe cantitate decât pe calitate”, a spus Colin B Nierenz, un agent de poliție adjunct la departamentul de poliție penală din Renania de Nord-Westfalia. „Ei încearcă orbește numerele în masă. Oricine are un telefon mobil este o țintă potențială”, notează The Guardian.

Bock a apăsat tasta unu și a fost direcționat la un operator real care l-a informat despre detaliile aparentului furt de identitate și i-a transmis imediat că va primi un alt apel de la un anchetator Europol. Următorul apel a venit de la un număr olandez, despre care o căutare rapidă pe Google părea să confirme că aparținea Europol.

Falsificarea ID-ului apelantului, prin care afișajele telefoanelor mobile sunt făcute să arate nu numărul apelantului real, ci unul care este creat digital, este disponibilă de ani de zile pentru persoanele cu cunoștințe tehnologice avansate, deși practica a devenit mai răspândită odată cu prevalența în creștere de apeluri telefonice VoIP (protocol de internet voce over) bazate pe internet.

Vorbind în engleză cu ceea ce Bock a descris ca fiind un accent non-european, pretinsul ofițer Europol l-a sfătuit să-și protejeze economiile cumpărând mai multe carduri cadou Google Play de la un magazin din apropiere și transmițând numărul de serie.

Anchetatorii spun că, în alte cazuri, escrocii au încercat să convingă victimele să cumpere vouchere Amazon, să cumpere criptomonede sau să instaleze pe computerul lor un software care le permite să acceseze conturile bancare ale victimelor.

Jan Op Gen Oorth, un purtător de cuvânt al Europol, a declarat: „Europol nu vă va suna niciodată direct sau nu va cere oamenilor bani. „Nu suntem literalmente într-o poziție legală pentru a face acest lucru.”

Când Bock și-a exprimat scepticismul, apelantul de la celălalt capăt al liniei a spus că un apel către poliția locală ar duce la reținerea lui „pentru 72 de ore” fără a avea acces la un avocat și că toate bunurile sale presupus înghețate vor fi donate unor organizații de caritate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel