Data actualizării:
Data publicării:

Patru asteroizi, inclusiv un „ucigaș de orașe” de dimensiunea unui zgârie-nori, vor trece pe lângă Pământ astăzi

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Patru asteroizi mari, inclusiv un „ucigaș de orașe” de dimensiunea unui zgârie-nori, vor trece pe lângă Pământ într-un interval de 12 ore, astăzi - 24 octombrie.

Patru asteroizi uriași, inclusiv doi care au fost descoperiți în această lună și un altul care este la fel de înalt ca un zgârie-nori, se vor apropia cel mai mult de Pământ joi, 24 octombrie. Acest lucru se va întâmpla într-un interval de 12 ore. Rocile spațiale „potențial periculoase” se vor apropia la fel de mult de planeta noastră, dar reprezintă zero amenințare pentru viața de pe Pământ, scrie Live Science.

Primul asteroid care se va apropia cel mai mult va fi 2015 HM1, cel mai mic dintre cei patru, cu o lungime de aproximativ 30 de metri. Va ajunge cel mai aproape de planeta noastră în jurul orei 4:36 a.m. UTC, când se va apropia la 5,5 milioane de kilometri de noi, conform tabloului de bord NASA Asteroid Watch. Aceasta este de aproximativ 14 ori distanța medie dintre Pământ și Lună.

Următorul vizitator va fi asteroidul 2024 TP17, cu o lățime de aproximativ 52 de metri, care se va apropia cel mai mult de Pământ în jurul orei 8:20 a.m. UTC și va ajunge la 4,7 milioane kilometri de planeta noastră.

Doi dintre asteroizi au fost descoperiți recent

Ultimii doi asteroizi – 2002 NV16 și 2024 TR6 – se vor apropia cel mai mult de Pământ la doar patru minute unul de celălalt. 2002 NV16, care are o lungime de aproximativ 177 metri ,fiind cel mai mare dintre cei patru, va atinge o distanță minimă de 4,5 milioane de km în jurul orei 15:47 p.m. UTC. Acesta va fi urmat rapid de asteroidul 2024 TR6, cu lățimea de 46 m de metri, care va veni la 5,6 milioane de km distanță de Pământ la 15:51 p.m. UTC .

Doi dintre cei patru asteroizi — 2024 TR6 și 2024 TP17 — au fost descoperiți recent: primul a fost observat inițial pe 7 octombrie, iar cel din urmă a fost văzut pentru prima dată pe 12 octombrie. Nu este ceva neobișnuit. Astronomii observă aproximativ 2.000 de asteroizi în fiecare an, dintre care majoritatea sunt observați abia atunci când ajung mai aproape de Pământ, potrivit Catalina Sky Survey.

Toți asteroizii sunt catalogați ca fiind potențiali periculoși deoarece orbitele lor în jurul Soarelui îi aduc la o distanță de 48 de milioane de km de Pământ. Cei mai mulți dintre ei nu sunt suficient de mari pentru a provoca daune grave dacă vor lovi vreodată planeta. Cu toate acestea, cea mai mare dintre rocile spațiale - 2002 NV16 - este suficient de mare pentru a distruge un oraș mare și a provoca efecte la nivelul întregii planete.

Asteroizii nu vor fi vizibili de pe Pământ, dar oamenii de știință vor putea să captureze imagini radar ale rocilor spațiale, ceea ce ar putea ajuta la dezvăluirea mai multor informații despre obiectele nou descoperite. Imagini similare au surprins recent un asteroid bizar, în formă de om de zăpadă, și au dezvăluit o schimbare neașteptată a traiectoriei pentru o rocă spațială de dimensiunea unei piramide.

Unii dintre asteroizii care se apropie acum, vor ajunge și mai aproape de Pământ în următoarele câteva decenii: 2024 TR6 se va întoarce pe 5 august 2039, când va atinge o distanță minimă de 1,9 milioane de km față de planeta noastră; iar 2024 TP17 va ajunge la 2,1 milioane km de Pământ pe 25 octombrie 2040.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel