Patrimoniul UNESCO s-a îmbogățit cu două noi elemente: mierea Sloveniei și cămașa cu altiță a României
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere
Apicultura este puternic înrădăcinată în țară și în ultimii ani se dezvoltă și în mediile urbane, precum și sectoarele conexe ale apiterapiei și apiturismului.

Îndelungata tradiție a apiculturii din Slovenia a devenit parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității al Unesco, o decizie luată de Comitetul interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, în timpul sesiunii sale de la Rabat, Maroc, scrie RaiNews.

Aplicația, intitulată ”Apicultura în Slovenia, un mod de viață”, a fost coordonată de Ministerul Culturii. Ministerul a spus într-un comunicat raportat de Agenția STA că apicultura este adânc înrădăcinată în țară și că în ultimii ani s-a dezvoltat și în mediile urbane, precum și în sectoarele conexe ale apiterapiei și apiturismului. 

Când organismul de evaluare al Comitetului Interguvernamental al UNESCO a dat primul semn de aprobare pentru candidatura la începutul lunii noiembrie, a spus că a detectat legăturile dintre patrimoniul imaterial și sustenabilitatea mediului. Sectorul reprezintă un mod de viață pentru aproape 12.000 de sloveni și familiile acestora.

Cămaşa cu altiţă a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial Cultural al Umanităţii

Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a decis includerea dosarului "Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova" în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii, scrie Agerpres.

Anunţul a fost făcut joi de deputatul Ana-Maria Cătăuţă, preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

"Decizia comitetului luată astăzi când sărbătorim Ziua Naţională a României reprezintă recunoaşterea universală a frumoasei poveşti despre una dintre tradiţiile izvorâte din aceeaşi rădăcină comună a României şi Republicii Moldova. Cămaşa cu altiţă, ia românească aşa cum este cunoscută de toţi, reprezintă o moştenire transmisă, din dragoste şi cu dragoste, din generaţie în generaţie. Purtată de fete şi femei, pictată şi cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de Regină Maria şi Familia regală a României, cămaşa cu altiţă este unul dintre elementele identitare care ne dau forţă şi putere, arată aceasta într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit acesteia, includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine şi o serie de responsabilităţi.

Onoranta recunoaştere şi includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine şi o serie de responsabilităţi, dar sunt convinsă că vom reuşi să implementăm un set clar şi coerent de politici publice pentru susţinerea artei confecţionării cămăşii cu altiţă şi promovarea acesteia. De asemenea, îmi pun mari speranţe că vom reuşi să atragem în jurul acestui proiect toate ideile creative şi îndrăzneţe. Le mulţumesc public tuturor celor care au contribuit la această victorie, prin seriozitate şi dăruire, şi, mai ales, prin perseverenţă. Recunoştinţa mea se îndreaptă şi către foştii preşedinţi ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, deputatul Mihai Weber şi Ionel Palăr, care, prin deciziile luate în momente potrivite, au contribuit esenţial la includerea cămăşii cu altiţă în Lista Reprezentativă a elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanităţii", mai spune Ana-Maria Cătăuţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel