Pacientul cu cancer trebuie abordat de o echipă multidisciplinară. Patriciu Achimaş-Cadariu: Acesta este modelul pe care trebuie să-l urmăm
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Pacientul cu cancer trebuie abordat de o echipă multidisciplinară. Sursa - pixabay.com
Pacientul cu cancer trebuie abordat de o echipă multidisciplinară. Sursa - pixabay.com
Chirurgul oncolog prof dr Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat vineri, la Cluj, în preambulul unei conferinţe de specialitate, că pacientul cu cancer trebuie abordat de o echipă multidisciplinară, din care trebuie să facă parte şi psihologul.

"Subiectul conferinţei de astăzi este parte a îngrijirii multidisciplinare pe care orice echipă care se ocupă cu pacienţii de cancer ar trebui s-o includă. Psihologul clinician este parte integrantă a grupului de specialişti care trebuie să îngrijească astăzi pacienţii de cancer şi, în acest sens, întâlnirea de astăzi cred se înscrie într-o linie de normalitate, chiar dacă pare uneori excepţional în România (...) Dovedim, prin faptul că suntem alături psihologi, chirurgi, oncologi, radioterapeuţi, că lucrăm împreună şi că acesta este modelul pe care trebuie să-l urmăm", a spus Patriciu Achimaş-Cadariu, coordonator ştiinţific al Conferinţei Naţionale de Psiho-Oncologie.

Aceeaşi idee a fost subliniată şi de psih dr Florina Pop, de asemenea coordonator ştiinţific al Conferinţei Naţionale de Psiho-Oncologie.

"Ne dorim foarte mult să avem o abordare multidisciplinară, axată în principal pe două tipuri de patologii oncologice, respectiv cancerul mamar (...), iar o altă patologie este cea a cancerului pulmonar. De ce o abordare multidisciplinară?! Pentru că nu am luat în calcul doar perspectiva psiho-oncologică, ci combinată cu perspectiva medicală. Cred că acestea nu pot fi separate atunci cţnd vrem să oferim un suport de calitate, un suport integrat pentru pacientul din faţa noastră. Vom avea workshop-uri susţinute de specialişti, atât din punct de vedere medical, cât şi din punct de vedere psihologic şi psiho-oncologic. Iar obiectivul este de a disemina ştiinţa, tocmai pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor dedicate pacienţilor noştri", a spus Florina Pop.

Specialişti în mai multe domenii, din ţară şi străinătate, participă, la Cluj, în perioada 21-23 octombrie, la a doua ediţie a Conferinţei Naţionale de Psiho-Oncologie "Abordarea multidisciplinară a cancerelor mamare şi pulmonare".

Conferinţa este organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Boli Cronice 'Restart la Viaţă' în parteneriat cu Institutul Oncologic 'Prof Dr Ion Chiricuţă' Cluj-Napoca şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca prin Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Printre speakerii conferinţei se vor număra prof dr Patriciu Achimaş-Cadariu, directorul Institutului Oncologic 'Prof Dr Ion Chiricuţă' şi invitaţii speciali: dr Sarah Dauchy, medic psihiatru, preşedinte al Societăţii Franceze şi Francofone de Psiho-Oncologie, precum şi Msc Psh Elisabeth Andritsch din Austria. 

 

Vezi și:

 

Prof. Cadariu: Datorită pandemiei, a crescut cererea unui vaccin care nu are legătură cu Covid-19: HPV. Posibilitatea de a face cancer, eliminată într-o secundă

Un program de vaccinare ratat de statul român a dus la decesul a peste 17.000 de femei în ultimii 10 ani. Am ajuns aici pentru că în 2008 autoritățile nu au reușit să le explice mamelor de ce fetele lor trebuie să facă acest vaccin.

Vaccinul anti-HPV nu este obligatoriu. Însă Organizația Mondială a Sănătății îl recomandă fetelor între 11 și 14 ani și e oferit gratuit de stat pentru această categorie de vârstă, după ce părinții îl solicită medicului de familie.

Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, invitat la DC News a fost întrebat dacă a întâlnit vreun caz în care cineva să regrete că în 2008 s-a ratat șansa vaccinării HPV pe scară largă.

”Problema este că nici nu știau de vaccinarea HPV. Nu am auzit această discuție. În schimb, spun cu plăcută uimire, grație pandemiei și discuției despre vaccinul Covid-19, că aproape la fiecare pacientă tânără revine discuția despre vaccinarea anti-HPV. Acest lucru mă bucură”, a spus medicul la DC News.

Conform CDC (Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) din America, infecția cu HPV este cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. De fapt, infecția este atât de comună, încât există posibilitatea ca aceasta să apară chiar și în cazul unui număr redus de parteneri sexuali. Unele infecții cu HPV la nivel genital pot să nu provoace probleme de sănătate. Totuși, altele pot cauza apariția cancerului de col uterin. Alte tipuri de cancer pot să apară la nivelul anusului, penisului, vaginului sau gâtului (orofaringian).

Posibilitatea de a face cancer, eliminată într-o secundă prin vaccinare

Vaccinarea împotriva infecției cu HPV este cea mai sigură metodă de prevenție a problemelor de sănătate asociate acestei infecții, precum și a cancerului de col uterin.

De regulă, este recomandat ca vaccinarea să fie făcută atât de fete, cât și de băieți, în jurul vârstei de 12 ani, înainte de începerea vieții sexuale și de expunerea la virusul HPV.

Citește mai multe AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel