Data publicării:
Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat anti Covid-19, deși anunțase că va face asta în aprilie
Purtătorul de cuvânt al BOR a explicat de ce până acum, la mai bine de șase luni de la deschiderea campaniei de vaccinare în România, Preafericitul Daniel nu s-a vaccinat anti Covid-19.
Deși au trecut șase luni de la startul campaniei de vaccinare în România, iar Patriarhia Română s-a arătat o susținătoare a vaccinării, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, nu s-a vaccinat, deși anunțase în luna aprilie că va face acest pas, relatează România TV.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat în direct la postul tv și a explicat situația.
”Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal, care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său și care a reflectat la „caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, precum și la faptul că acesta este un drept, nu o obligație.” Dacă va decide, într-adevăr, să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta.
Patriarhia Română, pro vaccinare
Dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.
Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.
În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremelor. Doar cineva bine informat din surse sigure, credibile, validate instituțional, poate lua o decizie adecvată, menită să îi protejeze sănătatea personală și pe a celor dragi”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News