Data publicării:

Patriarhia Moscovei a recunoscut independența Bisericii Ortodoxe Macedonene

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Biserica Ortodoxă Rusă a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Macedonene.

Patriarhia Moscovei a recunoscut Biserica Ortodoxă Macedoneană ca fiind autocefală, această decizie fiind luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse într-o ședință de joi.

„Recunoașteți Biserica Ortodoxă Macedoneană – Arhiepiscopia Ohridului ca o Biserică soră autocefală și înscrieți numele primatului ei, Preafericitul Părinte Arhiepiscop Ștefan al Ohridei și Macedoniei, în dipticele sacre”, precizează Sinodul.

De asemenea, Sinodul și-a exprimat speranța că cei mai tineri din familia bisericilor ortodoxe autocefale „vor păstra cu fermitate sfânta credință ortodoxă în puritate și integritate și vor fi credincioși tradiției canonice ortodoxe”.

În 1967, la Consiliul de la Ohrid, clerul macedonean și-a declarat spontan autocefalia - independența față de Sinodul Sârbesc. Acesta din urmă a numit hotărârile Consiliului de la Ohrid necanonice și a declarat Biserica Ortodoxă Macedoneană o organizație schismatică. În anii 1990, ambele părți au încercat în mod repetat, fără succes, să înceapă negocieri privind statutul comunităților ortodoxe din Macedonia.

În 2018, Biserica Macedoneană s-a adresat Patriarhului Constantinopolului Bartolomeu cu o cerere de acordare a tomosului de autocefalie, dar acesta a refuzat, spunând că „această regiune nu se află sub jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului, ci este sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Sârbă”.

La 16 mai 2022 a fost restabilită comuniunea Bisericii Sârbe cu Biserica Macedoneană, iar deja pe 5 iunie Patriarhul Sârb Porfiry a înmânat tomosul autocefaliei Arhiepiscopului Ştefan al Ohridei şi Macedoniei. Astfel s-a încheiat disputa bisericească, care a durat 55 de ani, conform Interfax.

Biserica Ortodoxă ucraineană, până acum subordonată Patriarhiei Ruse, anunţă ruperea de aceasta

 

Biserica Ortodoxă ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, a anunţat pe 27 mai 2022 ruperea de aceasta, după ce Rusia a invadat Ucraina, declarându-şi 'deplina independenţă', relatează AFP.

'Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina', a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, în finalul conciliului consacrat 'agresiunii' ruse împotriva Ucrainei, pronunţând 'deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene'. Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe din Ucraina era până în prezent subordonată patriarhului rus Kirill, care şi-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

'Conciliul condamnă războiul, care este o încălcare a poruncii Domnului 'Să nu ucizi!' şi îşi exprimă condoleanţele pentru toţi cei care suferă din cauza războiului', adaugă comunicatul. Potrivit Bisericii Ucrainei, relaţiile sale cu conducerea sa moscovită erau 'complicate sau inexistente' de când în Ucraina a fost declarată legea marţială. Această iniţiativă este a doua schismă ortodoxă în Ucraina în ultimii ani.

O parte a Bisericii ucrainene se desprinsese deja de Moscova în 2019 din cauza rolului jucat de Kremlin în această ţară. Invazia decisă de Vladimir Putin şi sprijinul lui Kirill acordat războiului a plasat Biserica ucraineană încă ataşată Moscovei într-o situaţie din ce în ce mai dificil de susţinut.

Sute dintre preoţii săi au semnat recent o scrisoare deschisă cerând judecarea lui Kirill de către un tribunal religios din cauza poziţiilor adoptate de acesta faţă de conflict. Ucraina este de importanţă majoră pentru Biserica Ortodoxă Rusă, întrucât unele dintre cele mai importante mănăstiri ale acesteia sunt situate pe teritoriul ucrainean, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel