Biserica Ortodoxă independentă a Ucrainei. Patriarhia Constantinopolului, decizie
Patriarhia Constantinopolului a recunoscut joi o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul, decizie ce va stârni în mod sigur iritarea Moscovei, informează AFP.
Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunţat că 'îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei'. Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să-l 'restabilească în funcţia sa ierarhică' pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă.
După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova. În timpul sinodului, care a început miercuri, doi emisari de la Constantinopol trimişi în Ucraina în septembrie au informat despre rezultatele misiunii lor şi contactele pe care le-au avut la faţa locului, a precizat Patriarhia.
Biserica Ortodoxă Rusă, avertisment
Misiunea acestor doi emisari la Kiev a fost interpretată drept un preambul la recunoaşterea de către Constantinopol a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente. Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă va fi creată o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova.
Biserica afiliată Patriarhiei de la Moscova este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina în ceea ce priveşte numărul de parohii, însă un număr tot mai mare de ucraineni se identifică drept enoriaşi ai Patriarhiei Kievului. Adesea tensionate, relaţiile dintre aceste două Biserici au fost exacerbate odată cu declanşarea crizei ruso-ucrainene marcate de anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, conflict care s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News