Data publicării:

Joia Sfântă a Paștelui Catolic: liturghia de la Sfântul Mormânt s-a ținut în prezența credincioșilor

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pixabay
Pixabay

Denia din Joia Mare a Paștelui Catolic, de la Sfântul Mormânt din Israel, s-a ținut în acest an în prezența credincioșilor. 

Ceremoniile din Săptămâna Mare de dinaintea Paştelui Catolic au început joi cu oficierea unei slujbe la Sfântul Mormânt, la care credincioşii au putut să asiste după ce liturghiile pascale de anul trecut s-au ţinut cu uşile închise în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, relatează EFE, citat de Agerpres. 

În lipsa pelerinilor străini ca urmare a închiderii frontierelor pentru turişti, un grup de 150 de credincioşi locali şi de rezidenţi catolici din regiune au venit la Biserica Sfântului Mormânt pentru a asista la slujba de dimineaţă oficiată de Patriarhul Latin al Ierusalimului Pierbattista Pizzaballa.

"Sunt bucuros să mă întorc aici la această celebrare atât de importantă şi în această zi simbolică care marchează începerea Triduumul Pascal", a spus patriarhul înainte de oficierea liturghiei, alături de alţi prelaţi prezenţi la ceremonie.

Spălarea picioarelor


Ceremonia a inclus şi ritualul Spălării picioarelor, un act simbolic care recreează gestul lui Iisus faţă de discipolii săi ca gest de umilinţă şi de egalitate şi care anul trecut nu a avut loc pentru a se evita contactul şi riscul de îmbolnăvire cu COVID-19.

În alţi ani Biserica Sfântul Mormânt era plină până la refuz de prezenţa pelerinilor veniţi din toate colţurile lumii, însă anul acesta lăcaşul părea practic pustiu.

Ceremoniile desfășurate în prezența credincioșilor și a pelerinilor


"Faptul că anul acesta ceremoniile din Săptămâna Mare se desfăşoară cu uşile deschise este un semnal puternic", a declarat preotul italian Giuseppe Sgambeterra, care a participat la liturghie.

Ceremonia de azi a marcat începerea Triduumul Pascal - joi, vineri şi sâmbăta - şi va fi urmată la 15:30 ora locală de o altă slujbă oficiată la Cenaclul, unde potrivit tradiţiei creştine Iisus şi discipolii săi au luat Cina cea de Taină.

Ceremoniile din Săptămâna Mare se desfăşoară în Oraşul Vechi al Ierusalimului, în zona de est ocupată de Israel, care a realizat o campanie accelerată de vaccinare a populaţiei ce a permis revenirea la o oarecare normalitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel