Pastorul Brunson, închisoare. SUA, noi amenințări
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 16 aug 2018, 22:29
WhatsApp
Steven Mnuchin, m inistrul de finanţe american, a avertizat joi că Statele Unite au în vedere noi sancţiuni împotriva Turciei dacă pastorul american Andrew Brunson nu va fi eliberat rapid.

Anunţul, făcut în timpul unei reuniuni a cabinetului Trump la Casa Albă, survine la o săptămână după dublarea tarifelor la oţelul şi aluminiul provenite din Turcia, scrie EFE. Brunson, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în octombrie 2016 de autorităţile turce care îl acuză de spionaj şi activităţi 'teroriste' şi este în prezent în arest la domiciliu. Oficialităţile turce cred că pastorul american a fost implicat în lovitura de stat din urmă cu doi ani împotriva guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

La rândul său, preşedintele Trump a declarat în timpul reuniunii că Turcia a arătat că 'nu este un bun prieten al SUA', referindu-se la alianţa tradiţională cu acest membru al NATO. Casa Albă a calificat drept regretabile sancţiunile economice anunţate sâmbătă de Turcia ca răspuns la cele decise cu câteva zile mai înainte de Statele Unite.

Devalorizarea lirei turcești

Washingtonul a impus sancţiuni săptămâna trecută împotriva a doi miniştri turci şi a dublat tarifele la oţelul şi aluminiul din Turcia, ceea ce a sporit neîncrederea investitorilor în ţara eurasiatică. În consecinţă, lira turcească s-a devalorizat şi mai mult faţă de începutul acestui an, cu toate că în ultimele zile şi-a recăpătat o parte din valoare faţă de dolar, după mai multe măsuri de ajustare monetară puse în aplicare de Banca Centrală din Turcia.

Tensiunile bilaterale s-au intensificat în ultimele zile, după ce Erdogan a cerut boicotarea produselor electronice din Statele Unite şi creşterea tarifelor la unele produse importate din această ţară. Consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, John Bolton, s-a întâlnit luni cu ambasadorul turc la Washington, Serdar Kilic, pentru a aborda fricţiunile dintre cele două ţări, dar deocamdată nu s-au înregistrat progrese semnificative.

Vezi și: Criză diplomatică Turcia-SUA. Mesaj de la Casa Albă


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?