Data publicării:

Pastitsio - Rețeta grecească de Lasagna

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ. Sursa foto: Pexels (Anna Guerrero)
Imagine cu rol ilustrativ. Sursa foto: Pexels (Anna Guerrero)

Pastitsio este o rețetă grecească de Lasagna absolut delicioasă. Iată cum se prepară...

Ingrediente

pentru sosul de carne:

    2 linguri de ulei de măsline
    3 căței de usturoi
    2 cepe roșii medii
    1 kg de carne tocată de vită
    185 ml de vin roșu sec
    800 g de roșii pasate (se pot folosi și din conservă)
    2 cuburi de supă de vită
    2 linguri de pastă de roșii
    1 linguriță zahăr
    1 frunză de dafin
    jumătate de linguriță de scorțișoară
    1 baton de scorțișoară
    1/4 linguriță cuișoare măcinate
    3/4 linguriță de sare
    1 linguriță de piper

pentru sosul bechamel grecesc:

    100 g unt nesărat
    85 g făină
    1 litru de lapte 3,5% grăsime
    1/8 linguriță de nucșoară rasă
    1/2 linguriță de sare
    100 g brânză Kefalotyri (se poate folosi parmezan sau pecorino romano)
    2 gălbenușuri

pentru pregătirea pastelor:

    400 g paste bucatini sau penne
    120 g brânză feta
    2 albușuri de ou

pentru gratinat:

    75 g brânză Kefalotyri (se poate folosi parmezan sau pecorino romano)

Cum se prepară

Într-o tigaie încăpătoare se adaugă usturoiul și ceapa, se gătește 2-3 minute până când ceapa se înmoaie. Se adaugă cuburile de supă vită, se sfarmă cu ajutorul spatulei și se continuă gătirea până se obține un sos maro. Se adaugă vinul și se gătește până când se evaporă alcoolul – aproximativ 3 minute, potrivit retete.unica.ro

Se adaugă restul de ingrediente din lista pentru sosul de carne. Se amestecă bine, se aduce la fierbere, apoi se reduce focul la mediu, astfel încât să fiarbă ușor. Se gătește timp de 45 min până la o ora sau până cand lichidul se evaporă in cea mai mare parte, amestecând din când în când. Ar trebui să fie rezulte un amestec omogen, gros cu puțin lichid, nu uscat ca pentru spaghete Bolognese.

Se dă deoparte și se lasă la răcit. Sosul se lasă la temperatura camerei circa 30 de minute.

Cum se prepară sosul bechamel grecesc

Se topește untul într-o tiagie mare la foc mediu. Se adaugă făină și se amestecă timp de 1 minut. Se continuă amestecarea și se adaugă jumătate din cantitatea de lapte. Ar trebui să rezulte o pastă umedă. Se adaugă și restul de lapte treptat, se amestecă energic pentru a dizolva pasta și pentru a obține un amestec omogen, fără cocoloașe.  Se continuă gătirea până ce sosul bechamel se îngroașă.

Se dă deoparte, se adaugă nucșoară, brânza și sarea. Se lasă la răcit timp de 5 minute. Se adaugă apoi gălbenușurile și se amestecă energic. Se pune un capac și se dă deoparte. Dacă sosul se îngroașă prea mult se pune la încălzit până devine cremos.

Cum se prepară pastele pentru pastitsio

Când sosul bechamel și sosul de carne sunt gata, se gătesc pastele conform instrucțiunilor de pe pachet scăzând din timpul de gătire un minut. Se adaugă albușurile și brânza sfărmată și se amestecă cu grijă.

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se așează pastele într-un vas de cuptor (33 x 22 x 7 cm). Aceastea se așază uniform, având grijă să se respecte o simetrie. Se adaugă sosul de carne și se uniformizează. Se toarnă sosul Bechamel și apoi se presară brânză. Se coace 30 de minute sau până când se obține o crustă aurie frumoasă. Se lasă la răcit circa 10 minute și apoi se poate servi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel