Pasăre americană extrem de rară, observată pe coasta Mării Negre
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Milvus Grup, Facebook
foto: Milvus Grup, Facebook
Un oaspete înaripat nemaivăzut până acum în Europa și-a făcut apariția în zona Mării Negre. Cum a ajuns aici?

Sturzul cu creastă galbenă, o pasăre americană, a fost observat de membrii unei asociații pentru protecția naturii în zona Grindul Chituc, aceasta fiind o premieră în România.

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, Grupul Milvus, a anunțat într-un comunicat de presă transmis miercuri că sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o specie de pasăre migratoare care cuibărește în pădurile de foioase din Statele Unite și Canada și iernează în pădurile tropicale și subtropicale din Caraibe, Mexic și America Centrală. Este prima dată când această pasăre este văzută în România, potrivit observatornews.ro.

O astfel de specie a mai fost văzută în Insulele Azore şi Islanda. Specialiștii spun că ar fi împinse spre Europa de vânturi şi furtuni puternice din perioada migraţiei. ”Cu toate acestea, am capturat în 17 octombrie un sturz cu creastă galbenă în tabăra noastră de inelare de pe Grindul Chituc. Aceasta este prima observare a acestei specii în România şi a treia observaţie de pe continentul european. Pe lângă raritatea americană, am prins şi o raritate asiatică în acea zi: un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), doar al şaselea inelat în tabără. Cu cele 1.106 păsări marcate cu inele pe 17 octombrie am stabilit un nou record zilnic pentru tabăra noastră de cercetare pe care o organizăm de zece ani! Conform calculelor noastre, există şanse foarte mari ca recordul anual de păsări inelate să fie, de asemenea, depăşit în următoarele 3 săptămâni”, spun reprezentanții asociației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel