Paşaportul de vaccinare, discriminare în Europa? Csaba Asztalos, CNCD: Statele UE au posibilitatea să impună restricţii
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Csaba Asztalos, CNCD, spune că statele UE pot introduce paşaportul de vaccinare fără să discrimineze pe cineva
Csaba Asztalos, CNCD, spune că statele UE pot introduce paşaportul de vaccinare fără să discrimineze pe cineva
Şeful Consiliului Naţional pentru Combaterea, Csaba Asztalos, a făcut mai multe precizări cu privire la paşaportul de vaccinare cerut de mai multe ţări din Europa. 

"Subiectul este puțin nuanțat.

La nivelul UE avem Directiva 38 din 2004 privind dreptul la libera circulație și dreptul de ședere în UE, una dintre excepții – când poți impune restricții, este tocmai sănătatea publică.

Art 29 spune clar că sunt boli care justifică măsuri de restricționare a liberei circulații, boli cu potențial pandemic, așa cum sunt definite de OMS, boli infecțioase contagioase.

Potrivit legilor UE, statele membre au și posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulații și a dreptului de ședere când trebuie să protejeze sănătatea publică.

Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare. Suntem într-o perioadă de vaccinare, trebuie să punem accent pe transparență și informare cu privire la procesul de vaccinare, ca populația să aibă încredere și să decidă informat dacă se vaccinează sau nu, să insistăm pe aceste aspecte de informare.

Astfel, conform legilor UE, se pot impune restricții și se pot solicita astfel de condiții tocmai pentru a se proteja sănătatea publică", a explicat Asztalos Csaba la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel