Pașaport, modificare. Proceduri simplificate inclusiv pentru românii din diaspora
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Taxa pasaport
Taxa pasaport
Pașapoartele vor putea fi obținute într-un timp mult mai scurt. 

”Una din cele mai importante modificări este legată de termenul de eliberare a paşapoartelor electronice. În cazul acestora, termenul se reduce la 15 zile lucrătoare, pentru cererile depuse în ţară şi la 45-60 de zile lucrătoare, în cazul celor depuse în alte state. Asta în condițiile în care, până acum, termenul de eliberare a pașaportului era același pentru toți românii care trăiesc în străinătate, indiferent de țara în care făceau solicitarea, mai exact, termenul era de 90 de zile.

Schimbări pentru copii

Se simplifică și condiţiile care trebuie îndeplinite pentru eliberarea paşapoartelor simple temporare pentru minorii care urmează să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea le este pusă în pericol. Se stabilește astfel necesitatea unei traduceri "autorizate", şi nu "legalizate", aşa cum este reglementat în prezent, a documentelor emise de instituţia străină care urmează să efectueze tratamentul medical.

Pe lângă asta, este eliminată necesitatea prezentării strict a originalului certificatului de naştere al minorului sub 14 ani la ridicarea paşaportului simplu electronic temporar. Acum este acceptată şi copia acestuia.

Termenul de valabilitare al pașapoartelor

O altă prevedere este aceea care se referă la termenul de valabilitate al pașapoartelor. În cazul pașaportului electronic, acesta s-a redus de la 10 la 5 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani şi s-au reglementat situaţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar”, a arătat deputatul Viorel Stan, care a subliniat că toate aceste măsuri duc la reducerea timpului de așteptare de la ghișee, la obținerea într-o perioadă mai scurtă de timp a unui act important, dar mai ales fac ca instituțiile statului să se bucure din nou de încrederea cetățenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel