Pașaport de PREȘEDINTE. Cum călătoresc lideri ai lumii precum Biden, Putin sau Macron
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - Joe Biden/Vladimir Putin/Emanuel Macron
Sursă foto: Facebook - Joe Biden/Vladimir Putin/Emanuel Macron
Un anumit tip de pașaport, folosit de cei mai importanți lideri ai lumii, deschide toate ușile. 

În general, majoritatea cetățenilor dețin un singur pașaport, sau poate două în cazul dublei cetățenii. Însă în anumite domenii de activitate, cel diplomatic, cel investigativ sau chiar cel prezidențial, membrii comunităților pot folosi un anumit tip de pașaport inaccesibil populației generale.

Pașaportul prezidențial și prim-ministerial

Ce este un astfel de pașaport? Pentru a deține una dintre cele mai înalte forme ale unui pașaport ar trebui să fii președinte sau prim-ministru. Acestea sunt o variantă unică a pașaportului diplomatic, iar președintele SUA are chiar și profesia sa blazonată pe acesta. Deși este un obiectiv pentru unii politicieni, este dificil de spus care sunt beneficiile punctuale. 

Ministerul de Interne al Regatului Unit a fost chestionat de CNN despre avantajele pașaportului lui Boris Johnson, aceștia transmițând că: „Nu comentăm cazuri individuale”.

Conform unor surse CNN, se pare că purtătorul VIP probabil că nu trebuie să-și poarte pașaportul cu el, nici ei nu trebuie să stea la coadă la vamă pentru că alți oficiali se vor ocupa de asta. Un alt avantaj suplimentar, minor în cazul lor: președinții și prim-miniștrii nu își plătesc propriile pașapoarte.

A trimis informațiile marilor lideri ai lumii prin email

În 2015, un oficial de imigrație din Australia a văzut, din greșeală, un e-mail prin e-mail cu detaliile personale, inclusiv numerele de pașaport, ale lui Obama, Merkel, Putin și alți organizatori ai turneului de fotbal din Cupa Asiei. Cel puțin vinovatul avea propria identitate protejată; un comunicat de presă al Departamentului de Imigrare al Australiei spunea: „Angajatul nu a reușit să verifice dacă funcția de completare automată din Microsoft Outlook a introdus detaliile persoanei corecte în câmpul „Către” al e-mailului”, a fost justificarea. 

Citește articolul pe aceeași temă: Pașaportul special folosit de diplomați. Avantajele pe care le presupune

Vezi și: Cele mai puternice pașapoarte. Câte destinații pot accesa posesorii fiecărui document de călătorie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel