Pasagera dintr-o mașină implicată într-un accident a câștigat daune morale de la asigurator. Precedent în instanță
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay
O femeie, victimă a unui accident rutier, va primi despăgubiri de la societatea de asigurări, după cum a decis instanța. 

Judecătoria Câmpeni a luat decizia ca femeia să fie despăgubită cu 20.00 de lei, după ce, mașina în care se afla a fost implicată într-un accident. Femeia era pasager în autoturism și, ca urmare a accidentului a suferit leziuni corporale constând în fractură costală XI stânga, contuzie la la nivelul hemitoracelui stâng, contuzie la nivelul brațului și antebrațului stâng, cefalee, fiind necesare 16-18 zile de îngrijiri medicale în vederea vindecării. 

Așa cum prevede art. 11 din Legea 132/2017, privind Riscurile acoperite, asigurătorul RCA are obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile dovedite suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat și în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a contractului RCA, asigurătorul RCA acordă despăgubiri în bani pentru prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere și înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparații, dovedite cu acte sau expertiză.

Datorită faptului că asigurarea era valabilă la data producerii accidentului și a faptului că reclamanta a reușit să dovedească, cu ajutorul înscrisurilor, o cauzalitate între accidentul rutier și prejudicial material suferit ca urmare a evenimentului (costul ședințelor de terapie psihologică, certificatul medico-legal, transportul), s-a stabilit că prejudiciul material este în valoare de 938,22 lei.

În ceea ce privește prejudiciul nepatrimonial suferit de către reclamantă, instanța a constatat că acesta există, nu a fost reparat, singura dificultate fiind evaluarea sa. Așadar, instanța s-a folosit de o lucrare intitulată “Ghid pentru soluționarea daunelor morale – Studiu privind practica națională și europeană în materie, sinteză și recomandări pentru soluționarea daunelor morale suferite ca urmare a vătămării sănătății și a integrității corporale ori a decesului persoanelor, produse prin accidente de vehicule”, ajungând la concluzia că reclamanta este îndreptățită să primească suma de 11.905,56 lei pentru prejudicial nepatrimonial suferit.

Astfel, instanța a decis ca societatea în cauză să plătească aproape 20.000 de lei, precum și cheltuieli de judecată în valoare de 2.210 lei, scrie ziarulunirea.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel