Data publicării:

Partidul lui Narendra Modi, victorii în trei din patru regiuni. Premierul indian vizează un al treilea mandat în 2024

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Partidul BJP a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile pentru Adunarea din Madhya Pradesh, Chhattisgarh și Rajasthan.

Partidul BJP a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile pentru Adunarea din Madhya Pradesh, Chhattisgarh și Rajasthan, iar prim-ministrul Narendra Modi a sosit la sediul partidului din New Delhi pentru a sărbători, scrie presa indiană duminică seara. Susținătorii partidului l-au întâmpinat cu flori pe premier, care a urcat pe scenă alături de liderii seniori Amit Shah, Rajnath Singh și președintele partidului J.P. Nadda.

„El țese realitatea și nu visele, de aceea toată lumea îl alege pe Modi”, era scris pe fundalul scenei, unde cei trei lideri l-au primit cu entuziasm pe șeful guvernului. Mai devreme, ministrul de interne Shah a ajuns și el la sediul partidului. Membrii partidului, plini de energie, s-au adunat pentru o mare celebrare a rezultatelor electorale favorabile. BJP a obținut o majoritate absolută în Madhya Pradesh, unde și-a păstrat puterea, și a preluat guvernarea de la Congres în Rajasthan și Chhattisgarh.

Ce au însemnat aceste alegeri

 

Peste 160 de milioane de persoane sau o șesime din electoratul Indiei au avut dreptul să voteze în alegerile care au avut loc în noiembrie. Numărarea voturilor pentru un al cincilea stat, Mizoram, este prevăzută pentru luni, conform BBC.

Totuși, lucrurile se pot schimba ușor. În 2018, Congresul a câștigat trei alegeri statale importante - Rajasthan, Madhya Pradesh și Chhattisgarh. Trei luni mai târziu, BJP a câștigat detașat alegerile generale la nivel național și în toate cele trei state. Alegerile statale din India se bazează pe preocupări specifice statului sau regiunii, în timp ce alegerile generale se referă la probleme mai naționale.

În ciuda acestei dinamici, rezultatele de duminică vin ca o încurajare semnificativă pentru Modi, care își îndreaptă deja privirea spre un al treilea mandat anul viitor, ceea ce ar însemana un record în India.

Victoria este de asemenea importantă deoarece BJP a avut adesea rezultate slabe în alegerile statale. Până astăzi, partidul - care are o majoritate confortabilă în parlament - guverna 15 din cele 28 de state ale Indiei - și doar nouă dintre ele direct. Restul erau în coaliție cu parteneri mai mici.

Congresul a reușit să câștige statul sudic Telangana, unde partidul regional BRS a suferit de anti-incumbență. După o victorie răsunătoare în Karnataka în mai, continuă să facă progrese în sudul Indiei.

Cu ce se câștigă alegerile în India

Așadar, care au fost factorii care au influențat comportamentul de vot în ultimele alegeri? Pe lângă un bilanț al guvernării, considerente precum casta, identitatea și atractivitatea naționalismului hindus al BJP, promisiunile de bunăstare par să aibă, de asemenea, influență asupra tiparelor de vot.

În timpul campaniei sale, Modi a anunțat că un program de furnizare a 5 kg de cereale gratuite pe lună pentru 800 de milioane dintre cei mai săraci oameni ai Indiei va continua pentru următorii cinci ani. Revenirea partidului său în Madhya Pradesh a fost atribuită și unui program care oferă o alocație lunară de 1.250 de rupii [16 dolari; 12 lire sterline] femeilor eligibile din familiile mai sărace - femeile reprezintă aproximativ 47% din cei 50 de milioane de alegători din stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel