Data publicării:
Partidul laburist intenționează să reseteze relația cu Uniunea Europeană
Sir Keir Starmer a declarat că summit-ul NATO a oferit o oportunitate unică pentru el și echipa sa de a se întâlni cu omologii lor din UE și de a întări legăturile.
Sir Keir Starmer a pus Marea Britanie pe cursul unor legături semnificativ mai strânse cu Europa, folosindu-se de primul său summit internațional pentru a lansa o ofensivă diplomatică de șarm cu liderii UE. Prim-ministrul a avut o întâlnire unu la unu cu Olaf Scholz, cancelarul german, pe marginea summit-ului NATO de la Washington, unde a cerut "cea mai largă posibilă cooperare" între cele două țări, scrie The Times.
El s-a întâlnit, de asemenea, cu Ulf Kristersson, prim-ministrul suedez, și urma să urmărească semifinala Angliei la Euro 24 împreună cu Dick Schoof, noul prim-ministru olandez, ca parte a unei misiuni diplomatice mai ample în jurul summit-ului. În mod neobișnuit, Starmer nu a adus doar pe John Healey, secretarul apărării, la summit, ci și pe David Lammy, ministrul de externe, și pe Nick Thomas-Symonds, ministrul pentru Europa.
Aceștia se așteaptă să folosească evenimentul pentru a avea întâlniri bilaterale cu omologii lor din UE, pe măsură ce Starmer caută să obțină sprijin pentru planul său de un nou acord de apărare și securitate cu Uniunea Europeană.
Lammy a clarificat că dorește ca pactul să se extindă dincolo de cooperarea militară și să includă energie, schimbări climatice și chiar migrație ilegală. Într-un efort de a face progrese rapide, Lammy a spus că acordul nu ar trebui neapărat să fie un document obligatoriu din punct de vedere juridic, ci ar putea lua forma unei declarații politice, care nu ar necesita atât de mult timp pentru a fi negociată. Separat, Sir Patrick Vallance, ministrul științei, a declarat la o întâlnire G7 că Marea Britanie dorește să fie un "partener de încredere" după tensiunile provocate de Brexit.
Starmer a spus că l-a adus pe Lammy și Thomas-Symonds cu el la Washington pentru că summit-ul NATO i-a oferit oportunitatea de a avea multe întâlniri care altfel ar fi necesitat "luni și luni" pentru a fi organizate. Thomas-Symonds a participat la întâlnirile cu Scholz și Kristersson.
"NATO ne-a oferit o fereastră de oportunitate foarte importantă pentru mine și echipa mea, pentru că avem summit-ul la o săptămână după alegeri, așa că avem oportunitatea de a întări relațiile noastre cu diverși lideri NATO și, evident, cu alți lideri care sunt acolo, inclusiv lideri ai UE,” a spus noul prim-ministru al Regatului Unit. "Scopul central este, evident, totul despre NATO, dar este o oportunitate foarte importantă de a întări acele relații.”, a mai adăugat el
Starmer a subliniat, de asemenea, că Marea Britanie va găzdui o întâlnire a Comunității Politice Europene, care include lideri ai UE și ai statelor vecine, la Palatul Blenheim săptămâna viitoare. Rishi Sunak a dorit să folosească summit-ul pentru a discuta despre migrația ilegală, dar Starmer și diplomații britanici vor ,probabil, să încerce să obțină sprijin pentru pactul lor de apărare și securitate.
Ei doresc, de asemenea, să înceapă mobilizarea sprijinului pentru o renegociere mai extinsă a acordului de liber schimb al Marii Britanii cu UE. Acesta urmează să fie revizuit anul viitor, iar Starmer dorește să includă un nou acord de siguranță alimentară pentru a reduce timpul și costurile pentru exportatori la frontieră. El a subliniat că, deși Partidul Laburist a exclus revenirea în piața unică și uniunea vamală a UE, acest lucru nu exclude îmbunătățirea semnificativă a cooperării în alte domenii.
"Cred că există posibilitatea unei îmbunătățiri semnificative a relației noastre de apărare și securitate cu UE. Sunt de părere că acest lucru este complementar cu NATO. Alianța rămâne piatra de temelie a apărării în Europa și abordarea noastră asupra apărării a fost întotdeauna NATO pe primul loc.” a spus Starmer.
Într-un rezumat al întâlnirii sale cu Scholz, Downing Street a spus: "Cancelarul german a salutat angajamentul lui Starmer de a reseta parteneriatele europene ale Marii Britanii. (Starmer și Scholz) au menționat cât de importante vor fi prieteniile noastre cu țările cu gânduri asemănătoare într-un mediu internațional provocator. Ei au discutat despre importanța de a avea cea mai largă posibilă cooperare în toate aspectele relației.”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News