Partidul DREPT va avea reprezentant în BEC pentru alegerile parlamentare din decembrie
Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților a luat act, luni, de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind completarea BEC cu reprezentanții Partidului Dreptate și Respect în Europa pentru Toți (DREPT).
Potrivit procesului verbal adoptat, BEC va fi completat, în acest sens, cu Ionela-Alexandra Bulgaru (titular) și Dragoș Popa (locțiitor).
De asemenea, BEC a respins solicitarea Partidului S.O.S de a nominaliza un reprezentant în Birou.
În 5 septembrie, Biroul Electoral Central a fost constituit din reprezentanții PSD, PNL, AUR, USR, UDMR, minorităților naționale și ai Forței Drepte, fiind respinsă propunerea de completare a BEC cu reprezentantul Partidului Dreptate și Respect în Europa pentru Toți (DREPT).
”Ulterior, prin decizia pronunțată în ședința publică din data de 07.09.2024, în Dosarul nr.1.894/1/2024, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat în parte Procesul-verbal nr. 1/PVG/BEC/SCD2024/05.09.2024, în ceea ce privește respingerea propunerii de completare a BEC cu reprezentantul Partidului Dreptate și Respect în Europa pentru Toți (DREPT) și a obligat BEC să procedeze la completarea cu reprezentantul respectivului partid”, se precizează în documentul BEC.
Astfel, Biroul Electoral Central a decis completarea cu reprezentanții DREPT, începând cu data de 9 septembrie.
Solicitarea S.O.S, neîntemeiată
Pe de altă parte, BEC a constatat că solicitarea partidului S.O.S privind nominalizarea reprezentantului său în Birou este neîntemeiată, având în vedere că formațiunea nu întrunește condițiile prevăzute de lege, neregăsindu-se printre partidele parlamentare sau cele comunicate de AEP.
”Ținând cont că relevanța numărului de membri în Parlamentul European al unei formațiuni politice din România nu este incidentă activităților specifice alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, astfel că partidul S.0.S. România nu se circumscrie definiției prevăzute de dispozițiile art. 118 indice 1 din Legea nr. 208/2015. Pentru aceste motive, BEC constată că Partidul S.O.S. România nu are vocație de a participa la completarea BEC în etapa 1, cu partidele politice parlamentare”, se arată în decizia BEC.
Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024 a avut, joia trecută, ședința de constituire.
Din BEC fac parte președintele AEP, Toni Greblă, vicepreședinții AEP, Zsombor Vajda și Cosmin-Gabriel Popp, cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și reprezentanți ai partidelor politice parlamentare - Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Alianța Unirea Românilor, Uniunea Democrată Maghiară din România, Forța Dreptei și reprezentantul desemnat de Grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților.
Cei cinci judecători desemnați în BEC de Înalta Curte sunt: Dorina Zeca, Irina Alexandra Boldea, Adina Oana Surdu, Adrian Glugă și Bogdan Cristea.
Potrivit BEC, reprezentanții partidelor parlamentare desemnați în Biroul Electoral Central sunt: Viorel Mocanu - Partidul Social Democrat (PSD), Cristian Ene - Partidul Național Liberal (PNL), Emil Duhnea (titular) și Oana Anghel (locțiitor) - Uniunea Salvați România (USR), Laurențiu Plăeșu (titular) și Valentin - Tiberiu Drăgoi (locțiitor) - Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), Maria Kolumban - Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Eduard - Andi Manciu (titular) și Vlad Măntoiu - Partidul Forța Dreptei (FD), precum și Ivan Truțer ca reprezentant al grupului minorităților naționale din Camera Deputaților.
Adrian Glugă a fost desemnat în funcția de președinte al BEC, iar Bogdan Cristea - locțiitor, informează Agerpres.
Reamintim că alegerile parlamentare vor avea loc în data de 1 decembrie, în timp ce alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 24 noiembrie, primul tur, respectiv, 8 decembrie, turul al doilea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News