Partidul de guvernământ din Polonia cere renumărarea voturilor din alegerile pentru Senat
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a cerut renumărarea voturilor exprimate în recentele alegeri pentru Senat în şase circumscripţii unde candidaţii săi au pierdut cu un scor foarte strâns, cerere ce a determinat proteste din partea opoziţiei, informează marţi dpa.

Opoziţia a argumentat că, în pofida faptului că PiS are dreptul legal de a cere renumărarea voturilor, autoritatea care va decide în această problemă este o nouă cameră din cadrul Curţii Supreme ce a fost înfiinţată de o legislaţie susţinută de PiS şi care nu este pe deplin independentă, scrie Agerpres.

"Nu suntem siguri că voturile vor fi numărate într-un mod transparent şi cinstit", a declarat liderul partidului de opoziţie Coaliţia Civică, Grzegorz Schetyna, solicitând instituţiilor internaţionale să monitorizeze procesul. "Democraţia şi regulile sunt în pericol în Polonia", a spus el.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a promis deja că va monitoriza renumărarea voturilor, a anunţat Schetyna după o întrevedere cu un oficial al OSCE, Jan Petersen.

Coaliţia Civică doreşte de asemenea implicarea Consiliului Europei.

PiS a cerut renumărarea ca urmare a unei diferenţe mici de voturi în şase circumscripţii şi a unui număr foarte mare de voturi invalide, a precizat marţi un purtător de cuvânt al partidului, Radoslaw Fogiel.

Coaliţia Civică a înaintat trei proteste electorale, însă le-a adresat mai degrabă conducerii Curţii Supreme decât noii camere.

La 13 octombrie, PiS a câştigat alegerile pentru Camera Inferioară cu cel mai bun rezultat de când Polonia a revenit la democraţie, în 1989, însă a pierdut controlul asupra Senatului, unde se poate baza acum pe sprijinul a doar 49 de senatori din 100.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel