Partide cu favorabilitate în 2024. Alfred Bulai, despre șansele lui Dragnea, Ponta și Diaconescu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Camera Deputaților
Sursă foto: Facebook Camera Deputaților
Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vîlcu au vorbit la emisiunea „Nod în Papură“, la DC News, despre șansele unor partide de a câștiga simpatia românilor la următoarele alegeri.

În cadrul emisiunii „Nod în Papură“ de la DC News, jurnalistul Val Vîlcu l-a întrebat pe sociologul Alfred Bulai despre forțele politice care ar putea apărea în 2023-2024 și care vor putea avea un anumit impact încât să fie propulsate în Parlament:

„Partidele care ar putea ieși la iveală, în 2023-2024, sunt cele conduse de personalități cunoscute ca Dragnea ori Ponta, sau există capacitatea de a lansa nume noi?“, a fost întrebarea jurnalistului Val Vîlcu.

Alfred Bulai: „Sunt două chestiuni pe care trebuie să le facă un partid. În primul rând, e bine să ai o personalitate cunoscută, cu o anumită forță, pentru că vei capta un anumit gen de interes. O personalitate poate să aducă singură voturi. Adu-ți aminte de Tăriceanu. ALDE a jucat câțiva ani doar prin Tăriceanu. Sigur că ideal e să aduci o temă cu care să te identifici și să te știe lumea și să scoți în spațiul public mai mult de o personalitate.

Deocamdată, PMP-ul stă cel mai bine, pentru că acolo au mai rămas mai mulți politicieni care pot fi scoși în față, în primul rând fiind Cristian Diaconescu. În PRO România cred că mai e doar domnul Ponta, nici dânsul se pare că nu e acolo toată ziua, deci acolo îmi e greu să spun ce se poate întâmpla, deși Ponta ar avea potențial, indiscutabil. Sigur, Dragnea cunoaște mulți oameni în PSD, probabil că sunt și nemulțumiți în PSD, nu știu în ce măsură...“

Partidul lui Dragnea, „salvator“ pentru pesediștii nemulțumiți?

Val Vîlcu: „E un fel de barcă de salvare pentru pesediști, dacă lucrurile merg prost?“

Alfred Bulai: „Eh, acum gândește-te că în PSD nu sunt tensiuni pentru simplul motiv că sunt departe alegerile și nu sunt mari îngrijorări...“

Val Vîlcu: „ȘI PSD-ul urcă, iartă-mă, de la zero la nouă-zece miniștri.“

Alfred Bulai: „Da, dar doar unii. Să ne înțelegem, sunt, cu siguranță, lideri la nivel local care sunt evitați. Sigur că ăia, dacă își dau seama că nu vor mai ajunge pe liste, se vor duce undeva. Uite, de-a lungul vremii au fost multe partide colectoare. Dan Diaconescu a salvat o groază de pedeliști, partidele lui Voiculescu au mai salvat, dar, în general, dacă vrei să faci politică toată viața, trebuie să te gândești la o barcă de salvare.

Partidul lui Dragnea poate fi o barcă de salvare. Problema e că Dragnea încearcă să dea o viziune naționalistă și pe zona asta deja s-a instalat AUR, mai credibil. Simion și ai lui, totuși, au o istorie serioasă cu disputele cu naționalismul, cu unirea cu Republica Moldova, au o istorie în spate și sunt credibili, inclusiv pe plan extern. Dragnea nu cred că poate fi credibil pe plan extern pe ceva, nu neapărat pe naționalism. Deci, nu aș zice că este așa extraordinară oportunitatea, dar aici mai contează și capacitatea organizatorică, în ce măsură conduci oameni, iei oameni și lideri care pot aduce voturi“, a precizat sociologul Alfred Bulai.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Guvernanții români, la limită! De ce câștigă teren partidele ”radicale”. Alfred Bulai: Trăim o schimbare dramatică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel