"Particulele-fantomă” ar putea fi secretul din spatele celor mai grele elemente din Univers
Iată ce s-a descoperit, mai nou, legat de elementele grele din Unievers. Particulele-fantomă sunt parte din "mister".
Mai mulți fizicieni americani au venit cu o teorie în premieră: aceștia sugerează că neutrinii, particule extrem de ușoare din Univers, ar putea avea un rol esențial în formarea elementelor grele, scrie Science Alert. În mod obișnuit, elementele grele se formează prin fuziunea nucleară în stele. Totuși, pentru elementele mai grele decât fierul acest proces devine ineficient din punct de vedere energetic. Adăugarea de protoni suplimentari necesită mai multă energie decât poate furniza fuziunea. În acest context, neutrinii ar putea juca un rol crucial.
Ce sunt neutrinii
Neutrinii sunt particule subatomice aproape fără masă, abundente în Univers. Deși sunt dificil de detectat, numărul lor mare le permite să influențeze echilibrul dintre protoni și neutroni în miezul stelelor masive și în cadrul evenimentelor cosmice. Aceștia au capacitatea unică de a oscila între diferite stări în timpul călătoriei lor prin spațiu. Studiind interacțiunile dintre neutrini, fizicienii au sugerat că aceste particule ar putea fi esențiale pentru formarea elementelor grele.
Se crede că neutrinii emiși în urma evenimentelor cosmice, cum ar fi coliziunile stelelor neutronice, ar putea declanșa nucleosinteza, procesul de creare a elementelor noi. Deși această teorie promite multe, sunt necesare cercetări și dovezi suplimentare pentru confirmare. Pe Pământ, studiul interacțiunilor neutrinilor este încă la început, motiv pentru care oamenii de știință caută în spațiu indicii despre formarea celor mai grele elemente din Univers. Această cercetare oferă o perspectivă nouă asupra rolului neutrinilor și contribuie la aprofundarea înțelegerii noastre privind procesele de formare a elementelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News