Particule radioactive de la Fukushima au ajuns în Islanda și urmează să se deplaseze spre Franța
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
explozie fukushima
explozie fukushima

O cantitate mică de particule radioactive provenind, cel mai probabil, de la centrala nucleară Fukushima-1 din nord-estul Japoniei a ajuns marţi în Islanda, la 11 zile de la devastatorul cutremur de 9 grade şi a tsunamiului care l-a urmat, relatează Reuters.

Praful radioactiv a fost transportat de curenţii de aer din Japonia în direcţia estică şi a traversat Oceanul Pacific, America de Nord şi Oceanul Atlantic, ajungând în Islanda. Potrivit Reuters, cantitatea de particule radioactive este neglijabilă şi nu constituie o ameninţare pentru sănătatea oamenilor.

În Islanda, autorităţile au fost surprinse de prezenţa norului radioactiv.'Am fost foarte surprinşi să aflăm că substanţele radioactive au fost detectate până şi la noi', a declarat reprezentantul agenţiei responsabile pentru protecţia antinucleară Sigurdur Emil Palsson, subliniind că autorităţile islandeze verifică în prezent aceste informaţii.

Conform previziunilor Agenţiei franceze pentru siguranţa nucleară /ASN/, particulele respective, a căror radioactivitate este de mii de ori mai mică decât cea de după avaria de la Cernobâl, vor ajunge miercuri pe teritoriu Franţei, informează Agerpres. 'Răspândirea (prafului radioactiv) în întreaga emisferă nordică este o problemă de doar câteva zile', a spus cercetătorul ştiinţific de la Institutul de studiere a aerului din Norvegia, Andreas Stohl. În acest sens, el a adăugat că nu există nicio ameninţare la adresa stării de sănătate a locuitorilor din Europa din partea acestor radiaţii.

Norio Tsuzumi, vicepreşedintele executiv al companiei-operator al centralei Fukushima-1 Tokyo Electric Power Co. /TEPCO/, a cerut scuze - marţi - locuitorilor oraşului Okuma din prefectura Fukushima, care au fost evacuaţi după seria de accidente care au dus la eliberarea de particule radioactive în atmosferă de la reactoarele avariate în urma cutremurului devastator şi a tsunamiului din 11 martie. 'Cerem scuze tuturor celor cărora le-am provocat atâtea probleme', citează agenţia Kyodo declaraţia lui Tsuzumi, care a vorbit în faţa refugiaţilor adunaţi în sala sportivă din satul Tomura. Potrivit canalelor media nipone, TEPCO şi-a asumat responsabilitatea pentru situaţia creată după devastatorul cutremur şi tsunamiul din 11 martie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel