Data actualizării:
Data publicării:

PARTENERIAT CIVIL, când va fi adoptată legea. Florin Manole, inițiator, explicațiile momentului

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Florin Manole
Florin Manole

PARTENERIAT CIVIL. Deputatul PSD Florin Manole, inițiator al legii parteneriatului civil, a vorbit, pentru DCNews, despre proiect, ce presupune el și ce urmează. 

PARTENERIAT CIVIL ”Motivele rezidă pe de-o parte în realitatea socială și pe de altă parte în jurisprudența CEDO și a CCR din România. Când mă refer la realități sociale, mă refer la faptul că avem foarte multe cupluri în România care trăiesc în afara căsătoriei, e vorba de sute de mii de oameni. Pentru aceștia e nevoie de protecție juridică care decurge din articolul constituțional ce dă dreptul la viață de familie. Pe de altă parte, avem CEDO care a explicat în mai multe rânduri că acolo unde statele decid căsătoria între bărbat și femeie, cum este și-n Constituția României, atunci, e nevoie ca ele să ofere o formă de protecție juridică alternativă pentru cuplurile care nu sunt acoperite de instituția căsătoriei, cum sunt cuplurile între persoane de același sex. În decizia CCR în cazul Coman spune clar că e nevoie de parteneriatul civil” a spus Florin Manole, pentru DCNews, întrebat ce a stat la bazele acestui proiect legislativ. 

”Este un lucru nedrept”

Inițiatorul legii parteneriatului civil a mai afirmat, în ceea ce privește protecția juridică: ”Legea va oferi acces la drepturi egale cum ar fi: dreptul la moștenire - acum două persoane care locuiesc, trăiesc, muncesc împreună, dar nu sunt căsătorite și care acumulează bunuri împreună nu se pot moșteni unul pe altul în caz de deces, este un lucru nedrept, nu e normal ca statul să ofere o alternativă pentru ei.” Drepturile pe care le-ar mai da această lege se referă la partaj, coasigurare, moștenire.

Proiectul, în consultare publică pe site-ul CNCD

CNCD a lucrat la prima formă a legii parteneriatului civil, ce s-a inspirat din legile date în acest sens în alte țări. În ceea ce privește consultarea publică, Florin Manole ne-a spus că ”Proiectul e pe site-ul CNCD în consultare publică de peste o lună, poate chiar două. Pe parcursul perioadei de transparență, CNCD a primit opinii. Dezbaterea publică se face și-n timpul procesului parlamentar, în Comisii, subiectul este pe agenda publică”. 

Diferența față de cununia civilă

În ceea ce privește diferența față de cununia civilă, deputatul PSD subliniază că ”nu putem să le comparăm, parteneriatul civil derivă dintr-un articol constituțional care se referă la căsătorie, parteneriatul civil derivă dintr-un articol constituțional care se referă la viața de familie și la dreptul la viață de familie”. 

Cum se încheie parteneriatul civil? ”e o discuție în curs între inițiatori, pentru că n-am depus încă proiectul, variantele sunt la notar, la starea civilă sau o combinație de ambele” a explica Florin Manole. 

Nu poate fi adoptat imediat: Cel puțin două luni

În ceea ce privește declarațiile din spațiul public cu privire la timpul scurt în care ar putea fi adoptat proiectul parteneriatului civil, deputatul a explicat: ”Oricine ar zice așa ceva greșește. Proiectul va fi depus săptămâna viitoare, dar până la adoptare e un proces de foarte lungă durată. Trebuie să treacă întâi prin Senat, apoi prin Camera Deputaților, eventual control de constituționalitate. Chiar și două luni ar fi un termen prea optimist. În Senat, va sta cel puțin 45 de zile, de exemplu. Apoi ajunge în Cameră, nu se pune problema unei adoptări rapide, pentru că procedura parlamentară nu dă voie”. 

Replică pentru BOR

”Căsătoria e reglată deja în legislație și-n Constituție ca având loc între bărbat și femeia, spun asta Constituția, CCR într-o decizie din 2016, articolele de legi referitoare la căsătorie în România. Cu această inițiativă nu ne atingem de niciun articol, de nicio lege. Ceea ce dl Bănescu poate afla ca o noutate, căsătoria decurge dintr-un articol din Constituție, dreptul la viață de familie vine din alt articol constituțional. Sunt două lucruri diferite de la izvoare până-n Parlament.” 

Vezi și: PARTENERIAT CIVIL. Vasile Bănescu, BOR, poziție fermă: E primul pas!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel