Parlamentul ucrainean a votat demiterea procurorului general
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto de Liliāna Legzdiņa, pexels
Foto de Liliāna Legzdiņa, pexels
Procurorul general al Ucrainei a fost demis de Parlament. 

Rada Supremă de la Kiev a aprobat solicitarea preşedintelui Volodimir Zelenski de a o demite pe Irina Venediktova din funcţia de procuror general ucrainean. Venediktova a fost demisă, marţi, cu voturile a 264 de deputaţi din Rada Supremă, parlamentul unicameral al Ucrainei.

Amintim că, pe 17 iulie, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că i-a revocat din funcţii pe procurorul general Irina Venediktova şi pe şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov. Liderul ucrainean a explicat că există un număr mare de infracţiuni împotriva securităţii naţionale şi diverse legături între reprezentanţi ai structurilor de aplicare a legii din Ucraina şi membri ai serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse.

Ulterior, adjunctul şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Smirnov, a remarcat că procurorul general Irina Venediktova şi şeful SBU, Ivan Bakanov, nu au fost concediaţi, ci suspendaţi temporar pentru anchetă. Luni seară, însă Zelenski a trimis în Parlament propunerile oficiale de demitere a lui Bakanov din funcţia de şef al SBU şi Irinei Venediktova din funcţia de procuror general al Ucrainei.

Demiterea lui Bakanov a fost aprobată de Parlament în cadrul şedinţei de marţi dimineaţă, scrie Rador. 

Cum explică oficialii ucraineni victoriile armatei ruse din ultima perioadă. "Toți rușii proști sunt morți"

Încercând să explice recentele victorii ale armatei ruse în Ucraina, o serie de oficiali ucraineni au ales să spună că toţi ruşii proşti sunt morţi.

Jurnalistul Thomas L. Friedman a scris un articol de opinie despre acest subiect pentru The New York Times, analizând situația de pe front, transmite Rador: 

"Este o insultă devenită oarecum un compliment, asta însemnând că, în cele din urmă, ruşii au găsit un mod de luptă mai eficient după incompetentul lor demers anterior care s-a soldat cu moartea a mii de oameni din rândul lor.

Mai exact, asta se întâmplă din cauză că războiul din Ucraina pare să fi devenit un dur război de uzură - Rusia rămânând retrasă şi limitându-se să bombardeze cu obuze şi rachete oraşele ucrainene din est, transformându-le în ruină şi înaintând ulterior, astfel încât s-ar putea crede că partea cea mai grea a acestui conflict a trecut. V-aţi înşela.

Războiul din Ucraina ar urma să intre într-o nouă fază



Eu cred că războiul din Ucraina este pe cale să intre într-o nouă fază, bazată pe următorul fapt: s-ar putea ca mulţi soldaţi şi generali ruşi să fi murit, dar vajnicii aliaţi ai Ucrainei din cadrul NATO sunt obosiţi. În Europa, acest război a provocat deja o criză a gazelor naturale, a benzinei şi a preţurilor la alimente, iar dacă ea se prelungeşte la iarnă, s-ar putea ca multe familii din Uniunea Europeană să ajungă să aleagă între a se încălzi şi a se hrăni.

În consecinţă, eu cred că noua fază a războiului este ceea ce, în opinia mea, ar fi strategia de iarnă a lui Vladimir Putin împotriva strategiei de vară a NATO.

Este evident că Putin se pregăteşte să înainteze în Ucraina, el sperând ca, în cele din urmă, inflaţia din sectorul energetic şi preţurile alimentelor din Europa vor fisura alianţa NATO. El pare înclinat să creadă asta dacă temperaturile din Europa sunt mai scăzute ca de-obicei şi dacă aprovizionarea cu petrol şi gaze se va afla sub normal. Apoi, dacă media preţurilor va fi mai ridicată şi dacă întreruperile de curent datorate crizei de energie vor deveni mai dese, sunt şanse mari ca membrii europeni din NATO să înceapă să exercite presiuni asupra preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a-l convinge să ajungă la un acord cu Rusia - oricare ar fi el - pentru a pune capăt luptelor. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel