Parlamentul Republicii Moldova va beneficia de consultanță din partea Parlamentului României în contextul depunerii cererii de aderare la UE
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Captură YouTube Parlamentul Republicii Moldova
Sursă foto: Captură YouTube Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova va beneficia de consultanță din partea Parlamentului României în vederea armonizării legislației naționale cu normele europene, în contextul depunerii cererii de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.

Inițiativa creării unui organism de consiliere și îndrumare, care să vizeze oferirea de suport Legislativului, dar și altor instituții angajate în realizarea parcursului european al țării noastre, a fost discutată în cadrul reuniunii Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.

Potrivit rezoluției adoptate după încheierea reuniunii, activitatea organismului de consiliere și îndrumare se va desfășura sub egida Parlamentului României. Acesta va asigura sprijinul necesar în depășirea deficiențelor aferente procesului de reforme către statul de drept, prin transferul de expertiză între cele două instituții legislative.

Amintim că reuniunea Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a avut loc pe 14 aprilie curent.

În cadrul reuniunii au fost apreciate eforturile pe care le depune Republica Moldova la nivel guvernamental și parlamentar. Totodată, deputații români au îndemnat statele UE la o mai profundă înțelegere a realităților și la păstrarea unui dialog permanent cu țara noastră în vederea transferului de expertiză în procesul de aderare, conform Jurnal.

Moment „netradițional” în Parlamentul Republicii Moldova. Pro-rusul Voronin a început să cânte în limba rusă

Președintele Republicii Moldova din perioada 2001-2009, Vladimir Voronin, a început a cânta în Parlamentul Republicii Moldova la dezbaterea privind interzicerea simbolurilor care propagă războiul.

„O să încep netradițional...”, i-a prevenit Vladimir Voronin pe cei prezenți în sală, după care a început o cântare în limba rusă (vezi imaginile AICI).

FMI, ajutor financiar suplimentar pentru Republica Moldova

Fondul Monetar Internaţional a anunţat marţi un acord de majorare a volumului ajutorului pentru Republica Moldova pentru a-i permite acestei ţări să facă faţă consecinţelor războiului din Ucraina, informează AFP.

'Autorităţile au solicitat o majorare de aproximativ 267 de milioane de dolari', 'pentru a ajuta Moldova să facă faţă impactului războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor internaţionale la petrol, energie şi alimente', a precizat FMI într-un comunicat.

Cuantumul total al acestui ajutor, aprobat iniţial în decembrie, este astfel majorat la aproximativ 815 milioane de dolari. 'Războiul din Ucraina a avut consecinţe majore pentru economia Republicii Moldova', a comentat Ruben Atoyan, care a condus misiunea FMI în Republica Moldova în perioada 4-11 aprilie. Este puţin probabil ca PIB-ul R. Moldova să crească în acest an, conform previziunilor FMI supuse unei 'mari incertitudini'.

Acest ajutor, acordat în schimbul reformelor economice, este acordat în cadrul aşa-numitei Facilităţi extinse de credit (FEC) precum şi al Mecanismului extins de credit (MEDC), cu o plată imediată de aproximativ 149 milioane de dolari. Acordul urmează să fie aprobat de consiliul de administraţie al FMI în luna mai. Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a anunţat marţi că donatorii au aprobat 100 de milioane de dolari pentru R. Moldova prin agenţia de creditare concesională Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA-AID).

O conferinţă a donatorilor care a avut loc săptămâna trecută la Berlin a convenit să ofere un total de 659,5 milioane de euro ca sprijin financiar direct. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu pregătire economică în SUA şi care a lucrat la Banca Mondială, a fost aleasă anul trecut pentru un program pro-occidental şi reformist, care îşi propune în special combaterea corupţiei endemice şi a proastei guvernării (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel