Parlamentul Poloniei respinge o propunere de liberalizare a legii privind avortul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Camera inferioară a parlamentului din Polonia a respins o propunere de iniţiativă cetăţenească de liberalizare a legii privind avortul.

Deputaţii polonezi au respins joi o propunere de iniţiativă cetăţenească de liberalizare a legii privind avortul, una dintre cele mai restrictive din Europa, relatează France Presse.

Camera inferioară a parlamentului, unde conservatorii aflaţi la putere deţin majoritatea, a votat împotriva iniţiativei ce propune autorizarea întreruperilor voluntare a sarcinii până la douăsprezece săptămâni.

În total, 265 de deputaţi au votat împotriva liberalizării legii, 175 au votat pentru şi patru s-au abţinut.

Activista pentru drepturile femeilor, Marta Lempart, a depus proiectul de lege care a fost susţinut de peste 200.000 de semnături, subliniind că va aduce legile poloneze în conformitate "cu standardele europene şi mondiale".

Avortul este interzis în Polonia, cu mici excepții

Legea poloneză a avortului, deja foarte restrictivă, a fost înăsprită în 2020 când Consiliul Constituţional s-a alăturat guvernului decretând că întreruperea voluntară de sarcină chiar şi în cazul unei malformaţii grave a fătului este neconstituţională.

În prezent, avortul este interzis în Polonia, cu excepţia cazurilor de viol şi incest sau dacă viaţa ori sănătatea mamei sunt în pericol


Guvernul şi-a justificat decizia de a înăspri legea spunând că doreşte să pună capăt "avorturilor eugenice", dar asociaţiile pentru apărarea drepturilor femeilor susţin că noile prevederi obligă femeile să aibă sarcini non-viabile.

Chiar înainte de înăsprirea legii, mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an erau practicate în Polonia, în timp ce 200.000 de femei recurgeau la ele fie clandestin, fie în străinătate, potrivit asociaţiilor, scrie Agerpres.

Jaroslaw Kaczynski a demisionat din funcția de vicepremier al Poloniei

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la guvernare, Lege şi Justiţie (PiS), şi vicepremierul Poloniei, a demisionat din Guvernul polonez, a anunţat marţi agenţia de presă PAP, potrivit Reuters.

”Nu sunt în guvern în acest moment... Am înaintat deja o moţiune premierului şi a fost aprobată. Din câte ştiu, şi preşedintele a semnat-o”, a spus Kaczynski, potrivit PAP.

Kaczynski, care a fost şi şeful comisiei guvernamentale pentru securitate naţională şi afaceri, a declarat că va fi înlocuit de ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak.

Kaczynski a semnalat anterior că doreşte să demisioneze din funcţiile guvernamentale pentru a se concentra pe pregătirile partidului de guvernământ pentru alegerile legislative de anul viitor.

”Am decis că trebuie să mă concentrez asupra lucrurilor care sunt cele mai importante pentru viitorul Poloniei. Nu îmi supraestimez rolul, dar... partidul trebuie să-şi recapete vigoarea, pentru că cel mai important moment pentru orice partid politic din lume se apropie”, a declarat oficialul polonez pentru PAP.

PiS se află la putere de la sfârşitul anului 2015, dar Kaczynski s-a alăturat Guvernului abia în octombrie 2020. El urma să lucreze la un proiect de lege privind apărarea naţională, dar analiştii au spus că prezenţa sa în guvern era menită şi să controleze conflictele dintre membrii coaliţiei de guvernământ (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel