Parlamentul Poloniei face un pas important spre liberalizarea accesului la avort
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Donald Tusk
Donald Tusk
Membrii camerei inferioare a parlamentului din Polonia au votat pentru a înainta patru proiecte de lege privind avortul, unul care vizează legalizarea întreruperii de sarcină până la 12 săptămâni. Votul a fost considerat de activiști un progres important în posibila relaxare a unora dintre cele mai restrictive legi privind avortul din Europa.

Votul mult-așteptat de vineri a avut loc după o dezbatere de șase ore, desfășurată joi, care a evidențiat diviziunile profunde din coaliția de guvernare a lui Donald Tusk, relatează The Guardian.

Reacțiile au fost imediate. "Acesta este un moment istoric", a declarat Kamila Ferenc de la Federația pentru femei și planificare familială. "Pentru prima dată din 1996, proiecte care liberalizează și dezincriminează avortul au fost trimise la a doua lectură în comisia parlamentară."

Sentimentul a fost împărtășit de Marta Lempart, fondatoarea Grevei Femeilor din Polonia, o mișcare de drepturi care a condus protestele în masă la nivel național. "Va dura ceva timp, dar asta e în regulă", a spus ea. "Așteptăm cu nerăbdare să înceapă o muncă solidă, concretă, substanțială asupra proiectelor de lege de legalizare, o muncă care să țină cont de realitatea actuală a avortului, inclusiv de munca activiștilor pentru avort din Polonia."

Amnesty International a descris votul drept un "pas semnificativ către încheierea restricțiilor crude și draconice ale Poloniei" asupra avortului. Miko Czerwiński a subliniat că este "crucial ca politicienii să asculte vocile societății civile și ale persoanelor afectate direct de interdicția aproape totală a avortului".

Polonia are unele dintre cele mai stricte legi din UE privind avortul, iar în 2020, Curtea Constituțională a interzis avortul și în cazurile de anomalie fetală. Restricțiile au fost legate de decesul a cel puțin șase femei, deoarece unii medici au ales să prioritizeze salvarea fătului din motive ideologice sau pentru a evita consecințele legale.

Chiar dacă legislația de liberalizare a avortului este aprobată de parlament, rămâne incert dacă președintele Andrzej Duda ar semna-o. Aliniat cu fostul guvern populist de dreapta, Duda și-a arătat poziția recent, folosindu-și dreptul de veto pentru a bloca o lege care ar fi oferit contracepție de urgență fără prescripție medicală pentru fete și femei cu vârsta peste 15 ani.

Votul din Polonia a venit la o zi după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție simbolică, îndemnând statele membre să "dezincrimineze complet" avortul și să "elimine și să combată obstacolele în calea avortului sigur și legal". Parlamentul European a evidențiat Polonia și Malta, cerându-le să ridice interdicțiile și restricțiile privind avorturile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel