Parlamentul interzice băuturile energizante pentru minori: Amenzi usturătoare pentru comercianți
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Adio, energizante pentru minori! Parlamentul interzice vânzarea și amenință cu amenzi grele comercianții. Legea, adoptată astăzi, își propune să țină băuturile stimulante departe de mâinile tinerilor, combătând efectele negative asupra sănătății.

Camera Deputaților a adoptat astăzi(cu 238 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 12 abţineri) un proiect de lege crucial pentru protejarea sănătății tinerilor, interzicând consumul de băuturi energizante de către minori. Legea introduce, de asemenea, amenzi semnificative pentru operatorii economici care încalcă această interdicție.

Proiectul definește băuturile energizante ca fiind acele băuturi care conțin diverse combinații de carbohidrați, vitamine, minerale și două sau mai multe substanțe stimulatoare, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona etc. Legea interzice comercializarea sau oferirea gratuită a băuturilor energizante către minori, inclusiv prin automate comerciale, în incinta instituțiilor de învățământ, a unităților sanitare sau a centrelor de protecție a categoriilor defavorizate.

Operatorii economici care încalcă prevederile legii riscă amenzi de până la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. În caz de repetări, localul public poate fi suspendat temporar pentru o perioadă de 10-30 de zile.

Adoptarea acestei legi reprezintă un progres semnificativ în combaterea efectelor negative ale consumului de băuturi energizante asupra sănătății tinerilor. Consumul excesiv poate duce la probleme cardiace, anxietate, insomnie și alte afecțiuni.

Măsurile adoptate de Parlament vor contribui la protejarea tinerilor de riscurile asociate consumului de energizante și vor promova un stil de viață sănătos.

Proiectul de lege va fi trimis Președintelui României pentru promulgare, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel