Parlamentul începe a doua sesiune ordinară a anului, ultima a acestei legislaturi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin
Camera Deputaților și Senatul încep, luni, a doua sesiune parlamentară ordinară a anului, ultima din actuala legislatură.

Parlamentul începe luni a doua sesiune ordinară a acestui an și ultima din actuala legislatură.

Astfel, Camera Deputaților a fost convocată pentru luni, începând cu ora 15,00, în noua sesiune ordinară a anului 2024.

Citește și: Victor Negrescu: Sunt convins că România va obține un portofoliu de comisar european și poate spera chiar la o poziție de vicepreședinte
Luni, în prima zi din această sesiune parlamentară, vor fi aleși membrii noului Birou permanent, și anume vicepreședinții, secretarii și chestorii acestui for.

”Camera Deputaților este convocată luni, 2 septembrie, la ora 15,00, în a doua sesiune ordinară a anului 2024. (...) ședința Biroului permanent (vechea componență) va avea loc luni, începând cu ora 14,30, iar de la ora 15,00 se va întruni plenul Camerei Deputaților.

În aceeași zi, în ședința de plen vor fi aleși membrii noului Birou permanent, respectiv vicepreședinții, secretarii și chestorii acestui for”, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaților.

Potrivit articolului 24 din Regulamentul Camerei Deputaților, alegerea membrilor Biroului permanent se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, conform configurației politice a forului și negocierii liderilor grupurilor parlamentare.

Conform aceluiași Regulament, lista candidaților propuși pentru Biroul permanent se supune în întregime votului Camerei Deputaților și se aprobă cu votul deschis al majorității deputaților prezenți.

Camera ar urma să aibă și un nou președinte, după ce Alfred Simonis, cel care a deținut interimar această funcție, a câștigat pe 9 iunie șefia Consiliului Județean Timiș.

”De luni, 2 septembrie, voi renunța la președinția Camerei Deputaților, mă voi retrage din această poziție și nu voi mai candida la nicio altă poziție în Parlamentul României. Ne apropiem treptat de preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Timiș”, spunea, pe 29 august, Alfred Simonis.

Și Senatul începe luni o nouă sesiune ordinară, ultima a acestei legislaturi.

Se convoacă Senatul în a doua sesiune ordinară a anului 2024, în ziua de luni, 2 septembrie, ora 15,00, se arată în decizia semnată de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, publicată în Monitorul Oficial.

Luni vor fi aleși membrii Biroului permanent.

Potrivit site-ului oficial al Senatului României, de la ora11,00 are loc ședința Biroului Permanent al Senatului, iar de la ora 14,00 sunt programate lucrări în grupurile parlamentare.

Sesiunea parlamentară care începe luni este ultima din actuala legislatură, având în vedere că pe 1 decembrie sunt programate alegerile generale.

Coaliția PSD-PNL a decis data alegerilor prezidențiale și parlamentare

Datele pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au fost decise de Coaliția de guvernare. Alegerile prezidențiale se vor desfășura astfel: primul tur în data de 24 noiembrie, al doilea tur în data de 8 decembrie. Scrutinul pentru parlamentare va fi pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României.

”Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, după cum urmează: primul tur în data de 24 noiembrie, al doilea tur în data de 8 decembrie. De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie", a anunțat PNL, conform Agerpres. Citește articolul complet aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel