Data publicării:

Parlamentul Germaniei, decizie privind DREPTURILE minorităților

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
bundestag_(german_parliament)
bundestag_(german_parliament)

Parlamentul Federal al Germaniei (Bundestag) a adoptat o hotărâre privind drepturile minorităților europene autohtone.

La iniţiativa partidelor de guvernământ, parlamentul federal al Germaniei (Bundestag) a adoptat vineri, în unanimitate, o hotărâre în favoarea iniţiativei cetăţeneşti europene Minorty SafePack (MSPI) care solicită protecţia la nivelul Uniunii Europene (EU) a drepturilor minorităţilor europene autohtone.

Deputaţii, care au votat fără voturi contra şi abţineri iniţiativa comună a fracţiunilor Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a partidului partener Uniunea Creştin-Socială(CSU) şi a partenerului lor în coaliţia guvernamentală, Partidul Social Democrat din Germania (SPD), au făcut apel la Comisia Europeană să pună în aplicare propunerile privind protecţia minorităţilor recapitulate în MSPI.

Argumentând importanţa acestor propuneri, deputaţii au evidenţiat faptul că peste 50 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene aparţin minorităţilor şi că pe lângă cele 24 de limbi oficiale mai există în UE aproape 60 limbi regionale şi minoritare. Un cetăţean UE din 8 aparţine unei minorităţi sau are o limbă minoritară ca limbă maternă. S-a subliniat faptul că, dintre minorităţile autohtone, comunitatea romă sau sinti este cea mai numeroasă, fiind evaluată la 12-14 milioane de suflete.

Dubla măsură, o problemă în cadrul minorităților

Printre altele s-a semnalat iminenţa pericolului “dublei măsuri”, deoarece – în timp ce ţările candidate la aderare sunt supuse unor criterii foarte stricte privind protecţia minorităţilor – după aderarea la Uniune nu există niciun cadru legal care ar putea asigura satisfacerea acestor criterii. Prin urmare este indispensabil ca Executivul de la Bruxelles şi toate celelalte instituţii UE să introducă pe ordinea de zi cauza minorităţilor autohtone şi să asigure protecţie drepturilor acestora – arată hotărârea adoptată de parlament.

Iniţiativa cetăţenească se referă la deviza UE “Unitate în diversitate” şi precizează în introducere că la bazele UE stau respectul demnităţii umane şi al drepturilor omului, libertatea, democraţia, egalitatea şi statul de drept. Afirmarea acestor valori nu este însă suficientă pentru a preveni limitarea drepturilor minorităţilor şi efectele dăunătoare care periclitează existenţa limbilor şi culturilor minoritare.

Iniţiatorii recunosc că protecţia minorităţilor ţine în primul rând de competenţa statelor membre, însă consideră că UE trebuie să facă mai mult pentru protecţia minorităţilor naţionale decât face în momentul actual, informează Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel