Parlamentul francez adoptă defintiv proiectul de lege care instituie un nou permis vaccinal obligatoriu
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 16 ian, 20:56
WhatsApp
Parlamentul francez adoptă defintiv proiectul de lege care instituie obligativitatea unui nou permis vaccinal / Foto: Pixabay
Parlamentul francez a adoptat definitiv duminică, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care instituie obligativitatea permisului vaccinal, pe care guvernul îşi doreşte să-l implementeze cât mai repede în contextul noului val pandemic, relatează AFP. 

Textul a fost adoptat cu 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri. Parlamentarii socialişti intenţionează să sesizeze Consiliul constituţional pentru a garanta respectarea 'libertăţilor fundamentale', ceea ce va amâna cu câteva zile promulgarea proiectului de lege.

În contextul în care circa 300.000 de contaminări au fost înregistrate cotidian de o săptămână, guvernul speră să introducă obligativitatea noului permis vaccinal în jurul datei de 20 ianuarie.

De la acea dată va fi necesară o schemă de vaccinare completă pentru a avea acces la activităţile distractive, baruri şi restaurante, târguri şi transporturi publice interregionale. Un test negativ nu va mai fi acceptat, cu excepţia situaţiei în care persoana se deplasează spre unităţile sanitare.

Cui se aplică noul permis vaccinal

Noul permis nu li se va aplica decât celor de peste 16 ani, minorii cu vârste între 12 şi 15 ani putând prezenta actualul certificat de vaccinare. Se estima iniţial că acest al 12-lea text sanitar în doi ani va putea fi adoptat într-o săptămână, urmând a fi aplicat de la 15 ianuarie.

G Ad:

Timpul însă s-a dublat din cauza polemicilor declanşate de declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, care a afirmat că vrea să-i 'enerveze' pe nevaccinaţi, notează AFP.

CITEȘTE ȘI: Proteste în Europa. Belgienii și olandezii, în stradă contra restricțiilor, vaccinării obligatorii și certificatului Covid - video

Noi manifestații de amploare au avut loc, duminică, în Europa, contra măsurilor guvernamentale anti-Covid. Belgienii și olandezii au ieșit stradă, manifestând pentru libertate și împotriva certificatului Covid și a vaccinării obligatorii. Vezi știrea inițială aici!

CITEȘTE ȘI: Proteste la Viena împotriva vaccinării obligatorii - video

Amintim faptul că mii de persoane au ieşit în stradă sâmbătă la Viena pentru a protesta împotriva planurilor guvernului de a introduce vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru toţi începând de luna viitoare, relatează Reuters. 'Guvernul trebuie să plece!' au scandat manifestanţii la o întrunire în centrul Vienei, în ceea ce a devenit un eveniment de rutină în fiecare sâmbătă.

Parlamentul urmează să se pronunţe săptămâna viitoare în această problemă, care a polarizat ţara, în timp ce numărul de infecţii creşte. În noiembrie, executivul austriac a anunţat cel de-al patrulea lockdown la nivelul întregii ţări şi a declarat că va institui vaccinarea obligatorie pentru toţi cetăţenii, astfel această ţară fiind prima din Uniunea Europeană care va proceda astfel.

Ce spune un sondaj

Potrivit unui sondaj pentru revista Profil, 51% dintre persoanele intervievate se opun vaccinării obligatorii din luna februarie, dintre care 34% s-au pronunţat împotriva obligativităţii vaccinării în general, iar 17% sunt favorabili amânării de a se lua o astfel de decizie.

Sondajul a relevat că 45% dintre austrieci sunt în favoarea vaccinării obligatorii începând din februarie. Autorităţile sanitare au raportat peste 1,4 milioane de cazuri de contaminări şi aproximativ 14.000 de decese din cauza COVID-19 de la declanşarea pandemiei la începutul anului 2020. Vezi VIDEO AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro