Data publicării:

Parlamentul European renunță la proiectul de lege privind pesticidele, un nou eșec pentru legislația ecologică

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Corina Creţu: Regulamentul pentru un Spaţiu European privind Sănătatea, votat la Strasbourg / Foto: Pixabay
Corina Creţu: Regulamentul pentru un Spaţiu European privind Sănătatea, votat la Strasbourg / Foto: Pixabay
Parlamentul European a respins miercuri un plan de reducere a dependenței de pesticide în agricultură, un nou eșec în eforturile europene de protejare a mediului.

Cu 299 de voturi împotriva Regulamentului privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), 207 în favoarea acestuia și 121 de abțineri, deputații europeni au respins un pachet de proiecte legislative care au fost negociate intens timp de luni de zile.

"Nu mi-aș fi putut imagina că întregul proiect de legislație ar fi sfârșit călcat în picioare în acest fel, este o dezamăgire amară, pentru biodiversitate, pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri", a declarat Sarah Wiener, raportor al partidului Verzilor, într-o conferință de presă.

Wiener a declarat că dreapta a colaborat cu extrema dreaptă pentru a-i ajuta pe lobbyiștii din agroindustrie să renunțe la legislație.

Grupul parlamentar al Verzilor/Alianța Liberă Europeană a declarat într-o declarație că textul a fost atât de diluat în domenii cruciale încât, în cele din urmă, nu a fost suficient de bun pentru ca cineva să îl susțină.

"În afară de adoptarea unor obiective de reducere fără sens, au eliminat, de asemenea, protecția grădinițelor, școlilor, spitalelor și căminelor de bătrâni... și au eliminat normele obligatorii pentru gestionarea integrată a dăunătorilor, care ar fi fost un instrument important pentru implementarea practicilor durabile în agricultură", se arată în raport.

O propunere de retrimitere a SUR la comisia de mediu a parlamentului a fost, de asemenea, respinsă.

Partidul Popular European (PPE), conservator, a declarat că respingerea a fost un rezultat pozitiv.

"Astăzi, Parlamentul European a respins abordarea extremistă a Verzilor și Socialiștilor de a impune tot mai multe interdicții și reglementări excesive care ar reduce producția de alimente în Europa", a declarat PPE într-o declarație.

Planul eșuat privind pesticidele este cel mai recent dintr-o serie de eșecuri pentru legislația ecologică din întreaga Europă, care se confruntă cu o respingere tot mai puternică a politicilor de combatere a schimbărilor climatice și de protecție a mediului, potrivit Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel