Data actualizării:
Data publicării:

Parlamentul European renunță la planul de cumpărare al unui nou sediu. Pe masă se află o ofertă de închiriere de 700.000 de euro pe an

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Parlamentul European pare să fi abandonat planurile de extindere costisitoare a sediului său din Strasbourg.

Biroul Parlamentului intenționa să achiziționeze clădirea Osmose, ca parte a unui acord de schimb care implică clădirea Salvador De Madariaga, care găzduiește în prezent birourile personalului parlamentului. 

Osmose, care oferă 15.000 de metri pătrați de spațiu de birouri, a fost dezvoltat de un antreprenor privat și finalizat în 2021 în speranța că Parlamentul îl va achiziționa, în timp ce clădirea Madariaga urma să fie reutilizată ca hotel.

În februarie 2022, Clément Beaune, pe atunci ministrul francez al Relațiilor cu UE, a anunțat că s-a ajuns la un acord de principiu ca Parlamentul să cumpere clădirea Osmose, iar europarlamentarii au aprobat cu strictețe achiziționarea clădirii în octombrie anul trecut.

Planul a făcut parte dintr-o revizuire ambițioasă a sediului Parlamentului, inclusiv o renovare în valoare de 500 de milioane de euro a clădirii Paul-Henri Spaak din Bruxelles, care găzduiește camera plenară, informează Euractiv.

Cei care s-au împotrivit

Cu toate acestea, în urma unei reacții din partea grupurilor socialiste și verzi care au criticat ideea de a achiziționa noi spații scumpe pe fondul unei crize a costului vieții în Europa, conducerea Parlamentului pare să fi abandonat planurile de a cumpăra Osmose. 

Nota Biroului indică faptul că Parlamentului i s-a oferit în schimb o închiriere pe termen lung a clădirii Osmose la 700.000 de euro pe an, mult sub ceea ce spune că este o valoare de piață a închirierii clădirii de aproape 3,4 milioane de euro. 

”În urma propunerii avantajoase a autorităților franceze, opțiunea de închiriere a imobilului pe baza prospectării pieței nu mai este pe masă”, se arată în nota Biroului. 

O decizie finală este de așteptat să fie luată în iunie

Decizia de a urma opțiunea de închiriere a fost luată cu o majoritate restrânsă susținută de EPP, Renew și ECR.

Grupările de stânga continuă să conteste o apreciere făcută de serviciile Parlamentului potrivit căreia instituția are nevoie pentru a găsi încă 12.200 de metri pătrați de spațiu de birouri, nota Biroului precizând că ”au solicitat clarificări și informații suplimentare, cu privire la oferta din partea autorităților franceze și nevoile reale de spațiu suplimentar la Strasbourg, precum și orice planificare relevantă pentru clădirea Madariaga, înainte de orice viitoare negocieri cu autoritățile franceze.”  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel