Parlamentul European recunoaște Rusia ca ”stat sponsor al terorismului”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care se recunoaște ”Rusia ca stat sponsor al terorismului pentru atrocitățile comise de regimul lui Vladimir Putin împotriva poporului ucrainean”.

Textul a fost aprobat cu o mare majoritate în plenul de la Strasbourg cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă și 44 abțineri.

Rezoluția subliniază ”că atacurile și atrocitățile intenționate ale forțelor ruse și ale împuterniciților acestora împotriva cetățenilor, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale dreptului internațional și umanitar sunt toate acte de teroare și crime de război”. Din acest motiv, europarlamentarii declară Rusia un stat sponsor al terorismului care ”folosește mijloace teroriste”, potrivit Europa.eu.

Declarația, deocamdată, este doar un semnal politic

Formal, ”UE nu poate declara în prezent statele drept sponsori ale terorismului în mod oficial”, explică Parlamentul European într-o notă. În acest scop, Strasbourg ”invită UE și țările sale să creeze un cadru juridic adecvat”.

Acest lucru, continuă Eurocamera, ”ar declanșa o serie de măsuri împotriva Moscovei și ar duce la restricții serioase în relațiile UE cu Rusia”. Strasbourg invită, de asemenea, Consiliul UE să adauge organizația paramilitară ”Grupul Wagner” și alte grupuri armate, miliții și delegații finanțate de Rusia pe lista subiecților teroriști ai UE.

Apoi, Parlamentul cere UE ”să izoleze în continuare Rusia la nivel internațional, inclusiv în ceea ce privește apartenența la organizații și organisme internaționale precum Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. minim, precum și închiderea și interzicerea instituțiilor statului rus în UE care răspândesc propagandă în întreaga lume”.

Citește și:

Eurodeputaţi austrieci susţin extinderea Schengen şi îl critică pe ministrul de interne Gerhard Karner

Criticile ministrului Karner, în special în ceea ce priveşte Croaţia, sunt complet eronate, a declarat eurodeputatul Andreas Schneider, din partea Partidului Social Democrat din Astria (SPO).

El a adăugat că există unele probleme nerezolvate în ceea ce priveşte Bulgaria, dar că nu ar trebui să se pună în discuţie extinderea Schengen.

Parlamentul European a aprobat intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României în Spaţiul Schengen şi nu există nicio modificare în acest sens, a declarat eurodeputatul Lukas Mandl de la Partidul Popular din Austria (OVP).

De asemenea, el a afirmat că este nevoie de un semnal serios pentru a accelera procesul de îmbunătăţire a politicilor de migraţie şi azil în UE. În schimb, europarlamentarul Herald Vilimsky de la Partidul Libertăţii din Austria (FPO), un partid populist de dreapta, a declarat că nu este în favoarea extinderii spaţiului Schengen. Schengen nu este un concept potrivit pentru situaţia actuală.

Frontierele externe ale UE nu sunt suficient de protejate, motiv pentru care statele membre ale UE trebuie să îşi păstreze dreptul de a-şi proteja frontierele, a declarat Vilimsky.

Eurodeputaţii sunt reuniţi în şedinţă plenară la Strasbourg până joi. Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, s-a opus în mai multe rânduri în ultimele zile extinderii Spaţiului Schengen, afirmând că acesta nu funcţionează, după cum o dovedeşte numărul crescut de solicitanţi de azil în Austria.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel