Parlamentul European interzice produsele fabricate prin muncă forțată
Parlamentul European a aprobat marți reguli care interzic vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate cu forță de muncă în interiorul Uniunii Europene, scrie Reuters.
De ce este important
Inițiativa vine din partea legislatorilor UE preocupați de încălcările drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang. Statele Unite au adoptat o lege similară în 2021 pentru a-și proteja piața de produse potențial afectate de abuzurile împotriva drepturilor omului în Xinjiang. Guvernul SUA acuză China de genocid împotriva musulmanilor uiguri din regiune. China neagă orice abuz în Xinjiang, o zonă importantă pentru producția de bumbac și materii prime folosite în panourile solare din întreaga lume.
Cum funcționează
Autoritățile naționale din cele 27 de țări membre UE sau Comisia Executivă vor putea investiga bunuri, lanțuri de aprovizionare și producători suspectați de folosirea muncii forțate. Investigațiile preliminare ar trebui finalizate în termen de 30 de zile lucrătoare. Dacă se constată că un produs a fost fabricat cu muncă forțată, acesta nu va mai putea fi vândut în UE, iar transporturile vor fi oprite la granițele Uniunii.
Citat cheie
"Astăzi, în întreaga lume, 28 de milioane de oameni sunt prinși în mâinile traficanților de persoane și ale statelor care îi forțează să lucreze pe bani puțini sau deloc. Europa nu își poate exporta valorile importând în același timp produse fabricate prin muncă forțată. Faptul că UE are în sfârșit o lege pentru a interzice aceste produse este una dintre cele mai mari realizări ale acestui mandat", a declarat Maria-Manuel Leitao-Marques, membru portughez al Alianței Socialiștilor și Democraților în Parlament.
Ce urmează
Parlamentul UE a aprobat legea cu o majoritate largă de 555 de voturi pentru, 6 împotrivă și 45 de abțineri. Aceasta mai are nevoie și de aprobarea țărilor UE pentru a intra în vigoare - un pas final care este de obicei o formalitate pentru legile adoptate fără modificări. Țările UE vor trebui să înceapă să aplice legea în termen de trei ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News