Parlamentul European îi ia apărarea României: Realitatea este că România şi Bulgaria implementează acquis-ul Schengen mai bine decât unele state membre
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Refuzul Austriei pentru România şi Bulgaria la aderarea în Schengen a fost dezbătut în Parlamentul European. 

Jan Cristoph Oetjen, europarlamentar german din Renew Europe, a luat apărarea României şi Bulgariei de la tribună şi spune că regulile Schengen sunt mai bine aplicate în aceste ţări decât în unele state membre. 

"Schengen este o realizare uimitoare, un stâlp al libertăţii şi democraţiei în Europa. Austria, din cauza motivelor poilitice interne, a închis uşa Bulgariei şi României. E o ruşine! Nu există justificare! Adevărul este că România şi Bulgaria sunt mai bune la implementarea acquis-ului Schengen decât unele state membre din Schengen. E ceva ce trebuie spus! Acest blocaj din partea Austriei trebuie să înceteze. Va fi această întâlnire a Consiliului UE şi şefii de state şi guverne trebuie să corecteze această greşeală. Sigur, Croaţia e binevenită, dar e doar jumătate din ceea ce trebuie să se întâmple. Nu este doar despre încrederea oamenilor din România şi Bulgaria în noi, ci despre statul de drept, despre principii. România şi Bulgaria au îndeplinit toate criteriile, deci au dreptul să fie în Schengen. Fac apel la OVP să îşi ridice veto-ul şi să lase loc României şi Bulgariei în Schengen", a declarat europarlamentarul german. 

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat marţi seară, în cadrul unei dezbateri a Parlamentului European reunit la Strasbourg, că va rămâne prioritatea sa principală obţinerea aderării României şi Bulgariei la zona Schengen şi a spus că este hotărâtă să obţină acest lucru anul viitor.

"Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume. Schengen este parte a ceea ce suntem", a spus Johansson, care i-a felicitat pe croaţi că vor începe anul ca membri ai zonei euro şi ai zonei libere de circulaţie.

Ea şi-a exprimat din nou dezamăgirea privind decizia din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi referitoare la România şi Bulgaria, mai ales în condiţiile în care cele două ţări îndeplinesc de 11 ani criteriile de aderare.

"Toţi aceşti ani România şi Bulgaria au contribuit la construirea unei zone Schengen eficiente în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina", a subliniat ea, reamintind că 2,5 milioane de oameni au intrat în România din Ucraina în acest an.

Ylva Johansson a reiterat faptul că aderarea României şi Bulgariei la Schengen este "o obligaţie legală şi au aşteptarea legitimă de a intra".

"Va rămâne prioritatea mea principală să obţin aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Sunt hotărâtă să obţin acest lucru. Voi face eforturi să primim România şi Bulgaria anul viitor", a promis înaltul oficial european.

"Onoraţi membri, divizaţi suntem săraci, uniţi suntem puternici. Ca Uniune, trebuie să primim România şi Bulgaria în Schengen. Dacă nu facem acest lucru, facem jocurile Rusiei. Ar trebui să arătăm Rusiei că într-un moment de mare nevoie Europa rămâne împreună", a spus ea.

La rândul său, Vladimir Balas, ministrul ceh al tineretului, educaţiei şi sportului, reprezentantul preşedinţiei cehe a Consiliului UE, şi-a reiterat la rândul său convingerea că cele două ţări merită să adere la Schengen.

"Viitoarea preşedinţie suedeză şi-a exprimat determinarea să continue aceste eforturi", a spus el referindu-se la demersurile preşedinţiei cehe a Consiliului care s-au soldat cu un eşec în Consiliul JAI.

"Rămânem convinşi că extinderea Schengen prin includerea României şi Bulgariei va constitui o nouă piatră de cotitură", a mai pledat el, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel