Parlamentul European cere liderilor UE să acorde statutul de țară candidată Republicii Moldova și Ucrainei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Șefii de stat și de guvern din UE , care se vor reuni la Consiliul European din 23-24 iulie 2022, au primit un apel din partea Parlamentului European.

Parlamentul European cere liderilor UE să acorde statutul de țară candidată doar Ucrainei și Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut într-un comunicat oficial publicat după conferința președinților grupurilor politice din legislativul comunitar.

Cât privește Georgia, a treia țară care a depus cerere oficială de aderare, președinții grupurilor politice din Parlamentul European au declarat că liderii UE ar trebui să ”depună eforturi pentru a acorda același statut Georgiei”.

Apelul este adresat șefilor de stat și de guvern din UE care se vor reuni la Consiliul European din 23-24 iunie. Cele trei țări așteaptă o decizie oficială din partea liderilor UE.

”Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de curaj, hotărâre și viziune în contextul actual al unui război brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european, Ucraina, și al deteriorării mediului internațional. Uniunea Europeană trebuie să fie un partener de încredere și un actor geopolitic credibil, care își respectă principiile și valorile, fiind solidară cu cei care apără aceleași idealuri” este scris în comunicat.

Potrivit lor, cetățenii ucraineni doresc să trăiască într-o țară liberă, democratică și prosperă, care este un membru mândru și angajat al familiei europene. Ei recunosc că aceste aspirații sunt împărtășite de cetățenii Georgiei și ai Republicii Moldova, precum și ai țărilor din Balcanii de Vest, ale căror așteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate.

”De aceea, vă solicităm cu tărie să acordați statutul de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și ca început al unui proces bazat pe merit, și să depuneți eforturi pentru a acorda același statut Georgiei, îndeplinind aspirațiile legitime ale poporului georgian” a conchis Parlamentul European.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în data de 3 martie. Bruxelles-ul a trimis deja două părți ale chestionarului de aderare, pe care Chișinăul le-a completat și le-a prezentat blocului comunitar. De asemenea, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere ca Republica Moldova să-i fie oferit statutul de țară candidat, scrie Deschide.

Iohannis a semnat recunoașterea reciprocă a diplomelor cu Republica Moldova. Se prelungesc și voucherele de vacanță

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 9 iunie 2022, o serie de decrete.

- Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice, semnat la București, la 23 noiembrie 2021 (PL-x 45/15.02.2022);

- Decret pentru promulgarea Legii privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix (PL-x 575/07.12.2021);

- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 93/2021 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului național de dezvoltare locală etapa a II-a şi pentru modificarea art. IV alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice, pentru reglementarea unor măsuri referitoare la Programul național de dezvoltare locală, precum şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 418/04.10.2021);

- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 35/2020 privind modalitatea de emitere şi prelungirea valabilității voucherelor de vacanță, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 (PL-x 156/27.04.2020);

- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (PL-x 42/14.02.2022);

- Decret pentru promulgarea Legii privind datele deschise şi reutilizarea informațiilor din sectorul public (PL-x 17/02.02.2022).

Dodon, din arest la domiciliu: Se pregătește o conexiune politică și militară cu România. Maia Sandu și stăpânii ei din exterior merg pe scenariul ucrainean

Ex-preşedintele Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, avertizează moldovenii că Occidentul, prin intermediul preşedintelui Maia Sandu, ar pregăti „o conexiune militară şi politică a ţării noastre la teritoriul României, cu renunţarea la neutralitate”.

„Sunt convins că tot mai mulţi cetăţeni înţeleg ce se întâmplă cu ţara şi cât de real este pericolul să fim atraşi într-un război regional sângeros şi să pierdem statalitatea”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit ex-preşedinteului, pe fundalul acestor crize economice şi energetice, „din care guvernul PAS nu poate ieşi, din cauza incompetenţei sale, noi suntem anunţaţi că în Moldova vor fi aduse arme letale şi posibil şi trupe străine. Adică, la iarnă vom sta în sărăcie şi frig, dar cu tunuri şi rachete.”

„Se vede foarte clar că Maia Sandu şi stăpânii ei din exterior merg pe scenariul ucrainean, provocând destabilizarea intenţionată a situaţiei, iar unii factori politici din Occident vor să folosească moldovenii drept carne de tun în lupta geopolitică ce se dă acum în această regiune. De fapt, toate aceste procese de înarmare şi această isterie antirusească se face în mod special, pentru a justifica prezenţa unor trupe străine de factură NATO pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Dodon (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel