Data publicării:

Parlamentul European adoptă schimbări în tratatele UE: Mai multe decizii fără unanimitate, rotație a comisarilor

Autor: Dana Mihai
WhatsApp
Corina Creţu: Regulamentul pentru un Spaţiu European privind Sănătatea, votat la Strasbourg / Foto: Pixabay
Corina Creţu: Regulamentul pentru un Spaţiu European privind Sănătatea, votat la Strasbourg / Foto: Pixabay

Parlamentul European a votat astăzi mai multe propuneri privind modificarea tratatelor de funcționare a Uniunii Europene, abordând detalii legate de structura instituțiilor și procesul decizional.      

Printre modificările cu cel mai mare impact se află posibilitatea utilizării votului în majoritate în loc de unanimitate în chestiunile unde anterior era necesară consensul unanim. De asemenea, s-au stabilit noi competențe pentru Uniunea Europeană în domenii precum sănătate, educație și mediu, în care nu exista anterior atribuții la nivelul UE.

Raportul a fost aprobat cu o majoritate aproape la limită: 305 voturi în favoare, 276 împotrivă și 29 abțineri. Documentul cu propuneri a fost elaborat de cinci coraportori, reprezentând o majoritate extinsă în Parlament. Rezoluția însoțitoare a fost adoptată cu 291 de voturi pentru, 274 împotrivă și 44 abțineri, conform unui comunicat emis de Parlamentul European.

Iată câteva dintre cele mai semnificative propuneri adoptate de deputații europeni miercuri:

Europarlamentarul Alin Mituță a transmis, într-un comunicat de presă al REPER, un exemplu clar de ce este bună renunțarea la unanimitate: „această regulă ține România în afara Schengen”.

"Ce înseamnă asta și cu ce ne ajută? Câteva lucruri importante:

Am votat pentru eliminarea votului în unanimitate în Consiliul Uniunii Europene (adică acea regulă care ne ține în afara Schengen). UE va putea acționa mai repede și mai eficient. Dăm Uniunii competențe în sănătate și educație. Toată lumea ne spune că vrea ca UE să facă mai multe în aceste domenii, iar noi am ascultat. În curând UE va putea. Am cerut puteri sporite pentru Parlamentul European. Mai exact, am votat pentru dreptul Parlamentului de a propune legi, drept pe care noi, ca europarlamentari, nu îl avem în acest moment. Aceste modificări sunt importante și pentru că avem nevoie de o reformă substanțială înainte ca țări ca Moldova și Ucraina să adere la Uniunea. O Uniune cu 30+ membri nu poate funcționa pe modelul actual, cu regula unanimității, un număr mare de comisari și un sistem instituțional gândit pentru doar câteva state membre. Când se vor implementa aceste măsuri? Ei bine, mai durează puțin. Mingea este acum în curtea statelor membre care trebuie să susțină și ele aceste modificări. Aviz președintelui și Guvernului României care până recent ezitau sau chiar se opuneau revizuirii Tratatelor. Revizuirea tratatelor e bună pentru România, e bună pentru Moldova, e bună pentru Uniune și trebuie susținută", a scris Alin Mituță, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel