Parlamentul, decizia care-l scoate din sărite pe șeful ANI, Horia Georgescu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Comisia Juridică a Senatului a refuzat revocarea din funcție a unui senator, deși Agenția Națională de Integritate l-a declarat pe parlamentarul Daniel Mora definitiv incompatibil. Senatorii juriști spun că nu este de competența lor să ia o decizie în acest caz pentru că hotărârea ANI, în ceea ce-l privește pe Mora, nu vizează funcția de senator, ci pe cea de consilier județean, pe care obișnuia să o ocupe senatorul. Președintele ANI, Horia Georgescu, atrage atenția că decizia va crea un precedent și, în același timp, va afecta raportul MCV pentru România.

"Comisia juridică, în unanimitate, a constatat că solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate nu se referă la mandatul de senator al domnului Daniel Mora şi, în consecinţă, nu este de competenţa Senatului să se pronunţe. Vom face o adresă în acest sens, informând Biroul Permanent. Această chestiune nu e o problemă ce ţine de competenţa Senatului", a declarat Tudor Chiuariu, președintele Comisiei Juridice a Senatului.

"Dacă citiţi Constituţia, se referă la incompatibilitate care intervine în legătură cu mandatul de senator, ceea ce nu este cazul domnului Mora. Probabil că este o slăbiciune a legii, dar în acelaşi timp este şi o chestiune care a ţinut cumva şi de înfiinţarea Agenţiei, în sensul că dintr-o dată, la momentul înfiinţării, Agenţia a avut de controlat foarte multe astfel de situaţii. Nu a putut însă să le constate pe toate, într-un timp util, astfel încât să intervină în timpul mandatului respectiv. Dacă domnul Mora ar fi fost în continuare consilier judeţean, aveam incident articolul referitor la interdicţia de a ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani. Atunci ar fi existat nişte consecinţe legale", a mai spus Chiurariu.

Georgescu: Consecințe dezastruoase pentru MCV

Horia Georgescu a declarat pentru pesurse.ro aduce aminte de cazul senatorului liberal Mircea Diaconu (în octombrie Senatul a respins o solicitare asemănătoare venită din partea ANI - n.r) și a făcut trimitere la raportul MCV, amânat pentru anul viitor de către Comisia Europeană.

"Ne aflăm într-o situație în care o decizie a ICCJ nu este pusă în aplicare. Se creează același precent ca în cazul Mircea Diaconu. Este o situație regretabilă, care va crea consecințe dezastruoase din perpectiva raportului MCV. Vom utiliza toate instrumentele pe care le avem pentru aplicarea deciziilor definitive ale instanțelor judecătorești", a afirmat Horia Georgescu.

"La fel ca și în cazul Mircea Diaconu, unde Curtea Constituțională a statuat în mod clar că separația puterilor în stat a fost încălcată, se va ajunge și în această situație", a adăugat șeful ANI, precizând că vor fi folosite toate instituțiile posibile pentru a fi puse în aplicare deciziile instanței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel