Parlamentul a votat numirea a doi noi membri ai CNSAS şi un nou membru în Comisia pentru controlul activităţii SRI
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Legislativul a votat, marți, numirea unor membri ai CNSAS (Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii).

Membrii CNSAS sunt numiţi de Parlament pe un mandat cu o durata de 6 ani. Procedura este următoarea: un membru este reprezentant al societăţii civile, propus de preşedintele României, pe baza consultării cu organizaţii neguvernamentale.

Apoi, un alt membru, reprezentant al societăţii civile, este propus de primul-ministru, pe baza consultării cu organizaţii neguvernamentale, iar 11 membri, la propunerea grupurilor parlamentare, conform configuraţiei politice a celor două Camere, dintre care un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Cine sunt cei doi noi membri votați pentru Colegiul CNSAS



Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat au propus-o pe Daniela-Laura Cornea. Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale l-a propus de Adrian-Mihai-Cioflîncă.

Candidaţii propuşi pentru cele două locuri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au fost prezenţi în cadrul şedinţei celor două comisii juridice din Camera Deputaţilor şi Senat. Au votat "pentru" 282 de senatori şi deputaţi.

Noul membru în Comisia pentru controlul activităţii SRI



Totodată, Parlamentul a votat proiectul de Hotărâre privind modificarea Hotărârii Parlamentului României nr.17/2021 despre alegerea membrilor şi a biroului Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar privind activitatea Serviciului Român de Informaţii.

Deputatul AUR Georgel Badiu a fost numit, ca urmare a demisiei deputatului aceluiași partid Dorel-Gheorghe Acatrinei. Au fost înregistrate 188 de voturi "pentru", 47 contra, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel