Parlamentarii vor să facă centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri în 8 regiuni ale României
Cele opt regiuni de dezvoltare ar putea avea centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri conform unei propuneri legislative depuse la Parlament.
'Se înfiinţează centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri ca instituţii specializate pentru recuperarea socială a persoanelor dependente de droguri, prin hotărâre a Guvernului, în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României, după cum urmează: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-vest Oltenia, Vest, Nord-vest, Centru şi Bucureşti-Ilfov', prevede propunerea legislativă iniţiată de un grup de senatori şi deputaţi PNL, alături de doi deputaţi de la minorităţile naţionale.
Aceste centre ar urma să aibă personalitate juridică şi să funcţioneze în subordinea Agenţiei Naţionale Antidrog, urmând să fie acreditate de Ministerul Sănătăţii conform standardelor internaţionale în materia recuperării persoanelor dependente de droguri. Pentru construcţia, înfiinţarea, funcţionarea centrelor se alocă sume de investiţii şi de funcţionare în proporţie egală, 50% din bugetul de stat prin Agenţia Naţională Antidrog şi 50% din bugetele autorităţilor publice locale interesate ori fonduri din programe de finanţare europene, mai prevede propunerea legislativă.
Iniţiatorii atrag atenţia, în expunerea de motive, că fenomenul drogurilor, care prezintă o complexitate deosebită, cu implicaţii în toate sferele - sănătate publică, siguranţa cetăţeanului şi securitate naţională - reclamă un răspuns instituţional multidisciplinar, pragmatic şi eficient, bazat pe o evaluare realistă a nevoilor, resurselor, posibilităţilor de acţiune şi obiectivelor.
Conform acestora, răspunsul instituţional la fenomenul dinamic al drogurilor nu poate fi limitat la o singură instituţie sau organizaţie, ci trebuie să fie rezultatul unei cooperări interinstituţionale reale, endemice şi eficiente, adaugă parlamentarii care subliniază că drogurile reprezintă un fenomen social şi sanitar complex, care afectează milioane de persoane din Uniunea Europeană.
'Prezentul proiect de lege propune înfiinţarea unor centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri şi reprezintă o parte a strategiei statului roman care îşi propune să aducă un plus de valoare în ceea ce priveşte reacţia acestuia la problematica drogurilor.
De asemenea, prezentul proiect de lege urmăreşte să creeze medii sociale protectoare şi normative, în privinţa tratării persoanelor dependente de consumul de droguri. Problemele de tratare a dependenţei de droguri sunt foarte acute - o parte a societăţii are nevoie urgentă de ajutorul profesioniştilor din domeniul sănătăţii care pot readuce pacienţii la o viaţă sănătoasă', se arată în expunerea de motive.
Deşi România continuă să se afle sub mediile europene, datele ultimelor studii efectuate de Agenţia Naţională Antidrog indică o prevalenţă de-a lungul vieţii de 4,3% pentru orice tip de drog în populaţia generală, în timp ce în rândul populaţiei de elevi de 16 ani acest tip de prevalenţă se situează la 10%.
Aceste date relevă creşteri semnificative ale consumului de droguri, la nivelul întregii populaţii, cu precădere în rândul celei tinere, se mai argumentează în expunerea de motive. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 22, alin. (4) din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News