Parlamentarii PNL propun înființarea Punctelor Gastronomice Locale
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Parlamentarii PNL propun înființarea Punctelor Gastronomice Locale. Sursa foto: freepik.com
Parlamentarii PNL propun înființarea Punctelor Gastronomice Locale. Sursa foto: freepik.com
O iniţiativă legislativă privind înfiinţarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale a fost depusă în Parlament de mai mulţi parlamentari PNL.

La Punctele Gastronomice Locale se vor prepara şi servi produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan. 

„Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan”, prevede proiectul depus.

De asemenea, proiectul prevede că produsele culinare din oferta Punctului Gastronomic Local se vor prepara din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori, transmite Agerpres.

Aceste puncte vor putea funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, agropensiuni, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va sprijini dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale

 

Punctul Gastronomic Local va putea fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate. Înregistrarea sanitară veterinară pentru persoanele fizice se va face în baza atestatului de producător, a carnetului de membru vânător, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase, iar pentru persoanele juridice în baza documentelor care dovedesc existenţa unei producţii primare de produse agricole, de produse forestiere nelemnoase, pescuit sau vânat.

Proiectul mai prevede că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va sprijini dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale prin acţiuni specifice de informare, promovare şi difuzare – în mediul Online: site-uri media, aplicaţii mobile şl orice alte mijloace de informare în masă, coordonare şi reglementare şi va organiza gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele care doresc să înfiinţeze astfel de puncte.

Pentru toate persoanele fizice şi juridice care înfiinţează un Punct Gastronomic Local se vor calcula şi plăti obligaţiile fiscale ale Legii 227/2015, cu excepţia celor care se află în primii doi ani de activitate, care vor fi taxate la norma de venit.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane, va întocmi şi gestiona un Registru al Punctelor Gastronomice Locale pe baza datelor primite lunar de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, mai prevede proiectul. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel