Parlamentarii europeni solicită mai mult sprijin pentru Ucraina prin sechestrarea activelor Rusiei
Legislativii europeni au cerut ca activele statului rus să fie sechestrate pentru a sprijini Ucraina, susținând că planurile existente, care valorează miliarde de euro, nu merg destul de departe.
Țările UE deja discută planuri de a livra un pachet de ajutoare de aproximativ 3 miliarde de euro pe an Ucrainei, folosind dobânzile din capitalul deținut în interiorul blocului de către banca centrală rusă, scrie euronews.com.
Cu toate acestea, parlamentarii europeni doresc să meargă mai departe, pe măsură ce colegii lor americani finalizează un pachet de ajutoare de 57 de miliarde de euro pentru țara devastată de război.
"Europa trebuie să sechestreze toate activele subiacente ale Rusiei și trebuie să o facă acum", a declarat Włodzimierz Cimoszewicz (Polonia/Socialiștii și Democrații) la ultima sesiune a Parlamentului European înainte de alegerile din iunie, avertizând că, în caz contrar, Ucraina "ar putea rămâne simplu fără bani".
El este susținut dincolo de diviziunea politică de legislativi care cred că măsurile existente, propuse de Comisia Europeană în martie și în prezent în discuție între membrii UE, nu merg destul de departe.
"Fiecare zi aduce noi pagube Ucrainei", a declarat Andrius Kubilius (Lituania/Partidul Popular European), adăugând: "Rusia trebuie să plătească".
După semnificative dispute politice, Camera Reprezentanților a SUA a convenit în mod semnificativ un pachet de sprijin pentru Ucraina, câștigând laude din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a activelor extrateritoriale rusești, în valoare de 210 de miliarde de euro, sunt deținute în interiorul UE, în principal la depozitarul Euroclear din Belgia.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a susținut că blocul ar trebui să poată profita de deținerile Rusiei pentru ca Ucraina să se poată apăra, mai degrabă decât să folosească activele expropriate doar pentru a finanța reconstrucția. Cu toate acestea, el a avertizat, de asemenea, cu privire la problemele juridice ale confiscării în masă, reflectând îngrijorările exprimate de persoane precum Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene.
"Trebuie să se facă totul în conformitate cu dreptul internațional", a declarat Borrell parlamentarilor. "Altfel, am avea standarde duble".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News