Data actualizării:
Data publicării:

Parizienii, opoziție fără precedent față de Jocurile Olimpice. Principalele trei probleme care vor provoca un exod

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
S-au plictisit pariezienii pentru propriile Jocuri Olimpice?

Această concluzie ar putea părea inevitabilă după o serie de evenimente în ultimele săptămâni, conform BBC. Mai întâi, primarul orașului, Anne Hidalgo, a spus pe neașteptate că transportul pentru Jocurile de vara viitoare nu va fi “gata la timp”.

Apoi s-a anunțat că, în loc să fie gratuite autobuzele și metrourile pentru cei care au bilete la competiții - așa cum s-a promis în oferta Parisului pentru Jocurile Olimpice - tarifele se vor dubla pentru cele șase săptămâni ale Olimpiadei și Paralimpiadei.

Șeful poliției a dezvăluit că planul său de securitate cuprinde nu mai puțin de patru zone separate de excludere în jurul fiecărui loc de desfășurare a Olimpiadei - ceea ce a determinat șeful uniunii hotelierilor să spună că este “atât de complicat încât mă doare capul doar uitându-mă la el”.

Aproape unul din doi parizieni spune că JO sunt un lucru rău

În plus, un sondaj de opinie Odoxa a arătat că aproape unul din doi Françiliens - locuitori ai regiunii Paris - consideră acum că Jocurile sunt un “lucru rău”. Procentul negativ de 44% a fost dublu față de cel din 2021.

Același sondaj a constatat că 52% dintre Françiliens se gândesc să părăsească Parisul pe durata Jocurilor. “Percepțiile despre Jocuri au ajuns la nivel de alertă”, a raportat Odoxa.

Și asta fără să mai punem la socoteală disputa cu cei 230 de vânzători de cărți de pe chei sau bouquinistes - autoproclamați gardieni ai Parisului istoric - care se opun încercărilor de a demonta cutiile lor pentru ceremonia de deschidere din 26 iulie. Cu siguranță nu este greu în aceste zile să găsești parizieni foarte dispuși să blesteme Jocurile și tot ce vine cu ele.

Evelyne, 65 de ani, pleacă din Paris timp de trei luni

“În dimineața zilei de 9 iunie votez la alegerile europene, apoi plec de aici până în septembrie”, spune Evelyne, 65 de ani, întâlnită lângă Place de la Concorde (scena mai multor evenimente, inclusiv break-dancing, sau cum spun francezii, le breaking).

“Parisul va fi insuportabil”, adaugă ea. “Imposibil să parchezi; imposibil să te deplasezi; imposibil să faci ceva. Doamna Hidalgo a distrus Parisul și nu vreau să am nimic de-a face cu Jocurile.”

“Cât mai e până când șeful poliției ne va cere pur și simplu să părăsim orașul?” a întrebat un alt locuitor pe rețelele sociale.

Desigur, în orice an normal, Parisul în iulie și august este deja părăsit de o mare parte a populației sale, care preferă casele lor secundare la țară sau pe coastă - de aceea orașul pare atât de plăcut gol vizitatorilor.

Urmează o „evacuare” a orașului

 

Dar vara lui 2024 promite mai mult decât oricând o evacuare, nu în ultimul rând din cauza ofertelor tentante oferite pe Airbnb și alte platforme. Chiriile pe durata Jocurilor sunt de până la patru ori mai mari decât cele normale, și este greu să găsești un parizian care nu se gândește măcar la câștigul pe care îl poate obține.

A existat întotdeauna un corpus solid de francezi care s-au opus Jocurilor pe motive de stânga, că sunt o risipă colosală de bani și servesc în principal intereselor multinaționalelor.

La ei se adaugă acum toți cei care cred că vor fi și o incomoditate monumentală. Deci, organizatorii ar trebui să fie îngrijorați? Probabil că nu. Majoritatea preocupărilor sunt fie exagerate, fie ușor de rezolvat. Și ce Jocuri au avut loc vreodată fără mega-emoții în lunile dinainte?

Să luăm transportul. Primarul Hidalgo a făcut cu siguranță inimile olimpice să bată cu avertismentele sale sumbre despre lipsa de pregătire.

Dar contextul este totul. Primarul este în dificultate politică. Ea este și dușmanul jurat al ministrului sportului și al (conservatorului) șef al regiunii Ile-de-France, care are responsabilitatea pentru trenurile suburbane.

După cum a spus o sursă olimpică neidentificată ziarului Le Parisien săptămâna aceasta: “Anne Hidalgo a vrut întotdeauna ca acestea să fie Jocurile ei. Dar nu este rolul ei, nici nu are bugetul. Așa că își petrece timpul trimitând aceste săgeți.”

Deci, da, există îngrijorări cu privire la faptul că extensiile RER E și linia de metrou 14 (ambele părți ale proiectului Greater Paris de 20 de ani) vor fi gata la timp. Dar chiar dacă nu vor fi, nu va fi sfârșitul lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel