Pariurile momentului: România, în Schengen? Cozmin Gușă: NU! NU! Rutte, ca Putin: Olanda merge pe dreptul ei de veto
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
În cadrul emisiunii Deferiți Mass-Media , jurnalistul Val Vâlcu, analistul politic Bogdan Chirieac și consultantul politic Cozmin Gușă, au discutat despre șansele pe care le are România de a fi acceptată în spațiul Schengen.

Val Vâlcu: ”Hai să continuăm cu pariurile. Mai e puțin și lumea se duce și pariază la pronosport. Intrarea în Schengen: DA, NU ȘTIU, NU RĂSPUND”.

Cozmin Gușă: ”NU! NU!”

Bogdan Chirieac: ”Deși nici eu, nici Cosmin nu avem un glob de cristal... Mark Rutte nu a zis că Olanda sprijină aderarea României la Schengen cum au spus Macron și Scholz. Omul a zis că în principiu Olanda nu are nimic împotriva intrării României în Schengen, dar discuțiile vor începe atunci când criteriile vor fi fost îndeplinite... deci, bla... bla... bla... E o formă de refuz diplomatic”. 

Mark Rutte: Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen

Val Vâlcu: ”Care ar fi soluțiile?”

Cozmin Gușă: ”Eu revin la declarația lui Rareș Bogdan. Nu m-a susținut multă lume când am zis că Rareș ar trebui susținut, că acest gen de mesaj este eficient. Numai așa se poate. Să ne arătăm potențialul și să răspundem în același fel: dur, rigid, cum a făcut și acest Mark Rutte. Deci Olanda merge pe dreptul ei de veto în UE cum merge Putin cu dreptul lui de veto la ONU, cu care blochează tot ce vrea el acolo. Putin e membru în Consiliul de Securitate și poate să blocheze orice. Așa face și Rutte”.

”De 11 ani, două țări pe care românii le respectă îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen, deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări”, a spus Rareș Bogdan, cu referire directă la Olanda. „Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur. Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei din vest. Nu îi trimiteți pe alegătorii români spre populiști și eurosceptici. Blocarea României și a Bulgariei în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european”, a spus Rareș Bogdan în plenul Parlamentului European.

Pentru a anula orice discurs eurosceptic, țările noastre trebuie să fie obligatoriu în Schengen. Nu vă bateți joc încă o dată de România și Bulgaria”, a mai spus europarlamentarul PNL.

Citește și:

Intrarea României în Schengen. Se face "instrucție" în USR: Ce ar trebui să spună membrii partidului la tv

Oficial, linia partidului USR este pentru intrarea în Spațiul Schengen, comunicatorii trimiși de partid la emisiunile TV trebuie să spună: ”Da, vrem în Schengen, dar avem multă corupție și nu vom intra din cauza corupților care sunt la PNL și PSD și, de aceea, dacă nu intrăm, din această cauză nu intrăm”. Potrivit stiripesurse.ro, așa ar arăta indicațiile care se dau în USR. 

”Asta se numește în termeni expliciți sabotaj și trădare de țara. Iată ce au de gând useriștii să difuzeze în spațiul public în țară și la Bruxelles:

Punctaj Schengen USR

* Un ministru de interne corupt pune în pericol acest obiectiv fundamental al țării (nu exista nici măcar o fărâma de discuție privind corupția ministrului MAI)

* De aceea Bode trebuie demis urgent

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel