Data publicării:

Părinți de succes: Culorile, impact semnificativ asupra dispoziției fiecăruia

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
culoare_copii
culoare_copii

Deși cu toții suntem înconjurați de o lume intens colorată, fiecare culoare acționează asupra dispoziției fiecărei persoane. Dacă, însă, în aceste zile toride de vară părinții doresc ca micuții lor să îmbrace tricouri colorate, de exemplu roșu, care să le insufle o stare dinamică, nu ar trebui să insiste, având în vedere că nimic nu este întâmplător, consideră profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.

Martor al unei întreceri de alergare între doi copii care se jucau în parc, profesorul Ion-Ovidiu Pânișoară explică cum, deși cel care a câștigat nu părea nici mai mare și nici mai sportiv decât cel care a pierdut, l-a remarcat, totuși, ”după tricoul roșu strălucitor (de altfel, la finalul cursei și fața îi era de un roșu destul de pronunțat)”.

Potrivit profesorului universitar Ioan-Ovidiu Pânișoară, ”nimic nu este întâmplător și culorile au o influență profundă în viața noastră”, exemplificând, ulterior, cum ”Hill și Barton, care au urmărit probele de confruntare din cadrul Olimpiadei, au observat că persoanele care purtau în timpul meciului (de box, lupte etc.) tricoul roșu au reputat cu 50% mai multe victorii decât cei care îmbrăcaseră tricoul albastru. Și totuși, tricourile se trăgeau la sorți înainte de fiecare confruntare. Roșul (culoare a sângelui, a agresivității) era deopotrivă activizantă pentru cel care o purta și inhibantă pentru adversar. La polul opus, albastrul, culoare a relaxării semnifica calmul, unitatea şi repaosul”.

Pornind de la această concluzie, profesorul universitar Pânișoară, susține, că, totuși, nu este indicat ca părinții, dacă doresc ca micuții lor să stea liniștiți, să-i îmbrace în albastru, iar dacă doresc să fie combativi și dinamici, să-i oblige să poarte o ținută vestimentară de culoare roșie, deoarece există foarte mulți factori care pot interveni în dispoziția fiecărui om.

”Experimentele altor cercetători (Kim și Tokura) au arătată că sunt și alți factori implicați care s-ar putea să dea peste cap planul nostru inițial. Autorii au cerut unor femei să se cufunde într-o cadă cu apă foarte caldă; la ieșire li se oferea posibilitatea să aleagă un halat de o anumită culoare (existau 41 de variante cromatice!). Culorile preferate au fost cele reci (albastru, verde), cele calde (galben, roșu) fiind respinse. La polul opus, alte persoana care erau expuse la un curent de aer rece pentru mai mult timp, fiind în situația de a-și alege culoarea hainelor au optat pentru culoarea roșie. Mai mult decât atât, un alt cercetător (Gueguen) a observat că oamenii preferă să bea o băutură răcoritoare mai degrabă dintr-un pahar verde sau albastru decât din unul rosu. Cea din urmă situație trimite la o contradicție – băutura ar trebui să fie rece, dar culoarea paharului indică căldura, contradicție care indispune consumatorul”, arată profesorul universitar Ioan Pânișoară, recomandând părinților să mai reflecteze atunci când, în zile toride de vară, vor să stimuleze dispoziția propriilor copii îmbrăcându-i cu un tricou roșu, de exemplu.

”Nu uitați că suntem înconjurați de o lume foarte colorată, iar culorile au un impact semnificativ asupra noastră”, conchide profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.

Citește mai mult pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel