Părintele Calistrat Chifan, acuzat de violență și de către un călugăr. "Loviturile pe care le-am primit au fost zdrobitoare" - Video
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 24 noi 2022, 15:45
WhatsApp
Părintele Calistrat Chifan, acuzat de violență și de către un călugăr. "Loviturile pe care le-am primit au fost zdrobitoare" / Foto: Facebook Calistrat.ro
Părintele Calistrat Chifan, acuzat de violență și de către un călugăr. "Loviturile pe care le-am primit au fost zdrobitoare" / Foto: Facebook Calistrat.ro
Un călugăr susține că a fost bătut de părintele Calistrat Chifan.

Un călugăr de la Mănăstiriea Vlădiceni susţine că a fost bătut în trei ocazii diferite de părintele Calistrat Chifan şi de către unul dintre ucenicii săi, preotul Haralambie. Conform informaţiilor Ziarului de Iași, în cursul zilei de astăzi, o plângere împotriva părintelui Calistrat a fost depusă la registratura Mitropoliei şi Bucovinei, alături de înregistrările video care au intrat şi în posesia jurnaliștilor.

VEZI ȘI: Preotul Calistrat Chifan, primele declarații, după ce a fost acuzat că a bătut două femei în curtea bisericii. "Bătaia e ruptă din rai"

În mărturia sa video, Gheorghe Carcea, pe numele său de călugăr – Gherasim, spune că a fost vieţuitor în perioada 2016 – 2020 la Mănăstirea Vlădiceni, de unde a plecat în urma conflictelor repetate pe care le-a avut cu părintele Calistrat Chifan. Gherasim povesteşte că a fost lovit în trei rânduri: o dată de către pr. Haralambie, trimis fiind de către părintele Calistrat, şi de două ori chiar de către Calistrat Chifan, cel care a fost filmat recent lovind două femei în curtea Mănăstirii Vlădiceni.

Prima lovitură

Pr. Gherasim spune că a slujit în Suceava, apoi la mănăstirile Golia şi Vlădiceni din Iaşi, peste tot fiind paracliser. Primul conflict pe care l-a avut cu pr. Calistrat a fost, spune acesta, despre mâncarea lăsată în altar de către preoţi.

"Ce mi s-a întâmplat la Mănăstirea Vlădiceni nu mi s-a întâmplat nicăieri. Loviturile pe care le-am avut... zdrobitoare de la părintele Calistrat. Într-o zi, în 2018, vin în sfântul altar, la Paraclisul Sfântului Ilie în cadrul Mânăstirii Vlădiceni. Intru în altar şi acolo era mâncare foarte multă şi le spun unora dintre vieţuitori, ieromonahilor Calistrat şi Haralambie, să ia mâncarea de acolo, că dacă o lasă mai mult de o oră, două, miroase totul a mâncare şi se vor strânge fel de fel acolo. Sfântul altar este un jertfelnic a lui Dumnezeu totuşi", a spus pr. Gherasim.

După ce li s-a adresat celorlalţi doi, care nu erau în altar, pr. Gherasim susţine că pr. Calistrat l-ar fi trimis pe pr. Haralambie în altar după el, unde a fost lovit în zona capului "cu o lovitură zdrobitoare". De faţă, spune pr. Gherasim, a fost şi stareţul mănăstirii, pr. Arsenie Butnaru, care "nu a luat nicio atitudine să intre sau să facă ceva pentru mine, chiar dacă este duhovnicul meu pentru 25 de ani şi stareţ acolo".

Al doilea incident

Al doilea incident reclamat a fost într-o zi de miercuri în acelaşi an, când responsabilitatea pr. Gherasim, după slujba de Sf. Maslu, era să strângă banii lăsaţi de credincioşi după slujbă. În drumul de la paraclis, s-a oprit să vorbească cu portarul de la intrarea în curtea mănăstirii, când o maşină în care era pr. Calistrat s-a apropiat de poartă, pentru a ieşi afară.

"Opreşte maşina cu pr. Calistrat, (acesta - n.red.) se dă jos din maşină, fuge prin faţa maşinii şi mă loveşte cu pumnul în cap, de am venit jos până cu capul de toneta care este a paznicului de la poarta mănăstirii Vlădiceni", a mai povestit pr. Gherasim.

A treia bătaie

Cea de-a treia încăierare ar fi avut loc chiar pe platoul din faţa bisericii, în acelaşi loc unde pr. Calistrat a fost filmat lovind o femeie. Pr. Gherasim era în biserică, ţinându-i locul părintelui care primea pomelnicele date de creştinii care veneau să se închine, care a plecat să mănânce.

"În timpul acesta vine părintele Calistrat la mine şi spune: haideţi să mergem până la părintele stareţ, iar eu nu ştiam de ce. Am spus "hai să mergem", şi pe alee, când mergeam spre stăreţie, s-a întors şi m-a lovit peste cap, o lovitură foarte zdrobitoare, am venit jos de nu am ştiut ce este cu mine, mi-a rupt sprânceana de la ochi că am venit şi peste bordura şi trandafirii de acolo. M-am ridicat şi m-am dus la spital, apoi părintele Arsenie stătea şi nu spunea absolut nimic. În clipa aceea i-am spus că merg la Înaltpreasfinţit şi îi spun", a mai spus pr. Gherasim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?