Părinți de succes: Semne evidente că un copil este prea răsfățat
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Există situații când în educația pe care părintele o dezvoltă în direcția copilului său apar momente în care lucrurile scapă de sub control. Un astfel de derapaj este când părintele nu stabilește limite clare și ferme în relația cu cel mic și ajunge să fie dominat de un copil răsfățat. 

Profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București, citând concluziile lui Bromfield (2009), atrage atenția asupra manifestărilor care ar trebui să-i pună pe părinți în gardă asupra unui derapaj în educație: copilul răsfățat.  

Iată un tablou extins ale elementelor de simptom:

- Copilul își ignoră părintele. Când acest lucru devine evident, când părintele îl roagă pe copil – fără succes – să facă un lucru sau altul – este un prim semnal de alarmă că avem de-a face cu un copil răsfățat;

- Copilul își tratează rău părinții. În magazine poți vedea copii care aruncă pe jos cu jucăria proaspăt cumpărată, care țipă la părinți sau chiar folosesc expresii nepotrivite;

- Cu toate că micuțul își ignoră părinții (ori chiar îi tratează rău) aceștia rar îi refuză ceva. În principiu copilul înțelege atunci că orice o să facă, el tot o să primească ceea ce își dorește, astfel că nu are motive să schimbe ceva din comportamentele negative pe care le manifestă.

Citește și: Părinți de succes: Lista celor 13 condiții ale sclaviei părintelui modern

În asemenea situații, părinți nu trebuie să acționeze cu autoritarism sau cu agresivitate, ci cu fermitate. 

"O fermitate clară, care impune limite și care cere ca respectivele limite să fie respectate. O fermitate care trebuie să înceapă din secunda a doua în care păritele își dă seama că nu face ceea ce trebuie și copilul său este răsfățat", deoarece, consecințele din viitorul apropiat și îndepărtat pentru cel mic sunt prea grave.

Citește mai multe pe performante.ro

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel