Părinți de succes: Lista tipurilor de agresivitate
Este vacanță, iar copiii, beneficiind de libertăți lărgite în această perioadă și de posibilitatea de a interacționa cu alți copii decât cei cu care se jucau în timpul anului școlar, pot să genereze agresivitate sau să fie victima unui comportament agresiv din partea celor din jur.
Iată de ce profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, aduce în atenția părinților de succes cele opt tipuri de agresivitate pe care un copil le poate întâlni în jurul său. În opinia cercetătorului în Educație, cu cât un părinte este mai atent la anturajul copilului său și la reacțiile acestuia la diferite tipuri de situații, el poate astfel să păstreze echilibrul între profilul de „victimă” și cel de „agresor".
Citește și Părinți de succes: Curajul de a vorbi în public
Literatura de specialitate (vezi și Journal of Advanced Nursing, 2000) vorbește despre 8 tipuri de agresivitate care este definită de trei axe:
agresivitate fizică– agresivitate verbala,
agresivitate pasivă – agresivitate activă și
agresivitate directă – agresivitate indirectă.
Din combinare acestor trei axe rezultă:
1. Agresivitate fizică-activă-directă: cum este spre exemplu lovirea unei persoane;
2. Agresivitate fizică-activă-indirectă: când punem pe altcineva să-l bată pe cel cu care ne-am certat. De multe ori copiii își fac prieteni mai mari decât ei cu un scop de acest tip: să se protejeze față de un agresor sau să devină – indirect – agresori pentru alți copii;
3. Agresivitate fizică-pasivă-directă: apare atunci când în mod fizic împiedicăm pe cineva să-și îndeplinească anumite obiective (de exemplu, elevul care se așează pe locul altui coleg și nu mai vrea să se ridice);
Citește și Părinți de succes: Ingredient vital pentru dezvoltarea încrederii
4. Agresivitate fizică-pasivă-indirectă: când cineva refuză să facă o sarcină ce-i revine și afectează astfel pe alții din echipă. Urmăriți cu atenție jocurile în care se implică mai mulți copii simultan și o să vedeți astfel de agresivitate.
5. Agresivitate verbală-activă-directă: este reprezentată de insultarea unei persoane;
Citește continuarea pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News