Data publicării:
Părinți de succes: Ce să faci dacă șeful spune să nu-ți aduci copilul la serviciu
Un specialist în Științele Educației explică de ce este bine ca părinți să-și ducă copiii la serviciul pe care îl au, oferind, totodată, și o recomandare pentru cei cărora șeful le spune că nu este bine să-i aducă pe micuți la locul de muncă.
Profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București, mărturisește, la scurt timp după ce și-a pierdut tatăl, care a fost cea mai frumoasă propunere primită în timpul veții sale de copil și lecția de viață trăită, invitându-i, de asemenea, și pe alți părinți să înțeleagă de ce este bine să-i ducă pe copiii lor la serviciul pe care îl au (și nu doar o dată!).
"Părintele este exemplul viu atunci când copilul înțelege lumea și devine omul care o să fie mai târziu", spune specialistul în Educație.
"Toată această perspectivă educațională pornește de la un întâmplare din viața mea de copil. Îmi aduc aminte că era iarnă și în spatele blocului făcusem un derdeluș. (...) Tocmai urcam – pentru a câta oară? –spre vârful derdelușului când m-am auzit strigat de tata. Era deja seară, de multe ori treburile orașului îl țineau toată ziua departe de noi. Am crezut că mă chema acasă, dar nu era acest lucru. În acea seara tatăl meu mi-a făcut cea mai frumoasă propunere (pentru un copil): Vrei să te duc cu sania prin oraș?", își reamintește profesorul doctor Pânișoară, precizând că în decursul acelei plimbări de o oră, tatăl său se oprea din când în când pentru a discuta cu unele persoane.
Citește și: Părinți de succes: Eu și tatăl meu – despre educație și tradiție
"La un moment dat – am început să ascult. Erau discuții de oameni mari care vizau orașul în care mă născusem și creșteam. Pentru că, în fapt, tatăl meu mergea împreună cu mine să vadă toate aspectele importante, să știe ce s-a mai întâmplat peste zi, de ce are orașul nevoie, discuta cu oamenii despre problemele pe care le aveau... Toate acestea le auzeau urechile unui copil care se bucura de sanie și de iarnă, dar care învăța, pas cu pas, din viața orașului. Învățam lecții pe care nu le putem căuta în cărți, lecții trăite...", relatează specialistul în Educație.
"Astăzi se întâmplă același lucru cu fiica mea. Într-o zi în care nu aveam cu cine s-o las am luat-o cu mine la facultate. De atunci „vizitele" la serviciul lui tati au devenit un obicei. Se joacă, ascultă, este implicată în discuții, învață. Nu vă temeți să-i integrați pe copii în viața dumneavoastră profesională. Nu sunteți părinți doar când ajungeți acasă. Copilul trebuie să fie implicat în tot ceea ce sunteți, trebuie să meargă cu dumneavoastră la serviciul pe care îl aveți (și da, nu doar o dată!), să învețe de la dumneavoastră cum să comunice cu ceilalți, cinstea, seriozitatea, implicarea, munca... Să se bucure de tatăl/mama lui tot timpul în care acest lucru este posibil (dacă șeful dumneavoastră spune că nu este bine să vă aduceți copilul la serviciu puteți să îi demonstrați că sunteți mai motivați când este cel mic prin preajmă și vă rog să îi arătați acest articol)", subliniază profesorul doctor Pânișoară.
Citește mai multe pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News